ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισπανία: Σε καραντίνα τέσσερις περιοχές στην Καταλονία

Κορωνοϊός - Ισπανία: Σε καραντίνα τέσσερις περιοχές στην Καταλονία
(Peter Kneffel/DPA via AP)

Τέσσερις δήμοι στην Καταλονία τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε καραντίνα, ανακοίνωσαν οι Αρχές σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ισπανίας. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο αυτού του τύπου, στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι 66.000 κάτοικοι τεσσάρων δήμων (Ιγκουαλάντα, Οντένα, Σάντα Μαργκαρίτα και Βιλανόβα ντελ Κάμι) μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά «δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την οικιστική τους περιοχή» από τις 21:00 σήμερα (22:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο δήλωσε πως η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε καραντίνα τη Μαδρίτη ως μέτρο για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ολόκληρη η Ισπανία μετρά 2.968 κρούσματα και 84 θανάτους (37 τις τελευταίες 24 ώρες) και είναι η τέταρτη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, μετά την Κίνα, την Ιταλία (15.113 κρούσματα και 1.016 θάνατοι) και το Ιράν (10.075 κρούσματα και 429 θάνατοι).

Παράλληλα, η Ισπανία θα υιοθετήσει περαιτέρω δημοσιονομικές και οικονομικές δέσμες μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Σάντσεθ έκανε λόγο για αύξηση της ρευστότητας για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και επιπρόσθετη χρηματοδότηση προς το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ενός πακέτου βοηθείας ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να βοηθηθούν οι περιφέρειες στην προσπάθειά τους να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Θα διατεθούν επίσης 1 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και 14 δισεκ. ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα θα ξεπεράσει σύντομα τα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία η πανδημία. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της και θα διερευνήσει κάθε τρόπο για να νικήσει τον ιό.

Σε καραντίνα η υπουργός Ιρένε Μοντέρο και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

Την ίδια ώρα, η υπουργός Ιρένε Μοντέρο διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Ο σύντροφος της Μοντέρο, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι σε καραντίνα και όλοι οι υπουργοί υποβλήθηκαν σε τεστ, αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

"Δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις"

Τα ποσοστά πληρότητας στα ισπανικά ξενοδοχεία έχουν μειωθεί δραματικά, με κάποια ξενοδοχεία να είναι άδεια, ενώ «δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος στη συνομοσπονδία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων της Ισπανίας CEHAT.

«Μας έχει έρθει ένα τσουνάμι. Μας έχει χτυπήσει ένας μετεωρίτης και πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CEHAT Ραμόν Εσταλέλα στο Reuters, καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπίες και απολύσεις σε ξενοδοχειακούς ομίλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ