ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Σφοδροί βομβαρδισμοί «φιλοϊρανικών» στόχων από τις ΗΠΑ

Ιράκ: Σφοδροί βομβαρδισμοί «φιλοϊρανικών» στόχων από τις ΗΠΑ
H σορός Αμερικανού στρατιώτη επιστρέφει στις ΗΠΑ μία ημέρα μετά την επίθεση με ρουκέτες εναντίον της βάσης Τάτζι του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού. AP Photo

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βομβάρδισαν από αέρος τέσσερις εγκαταστάσεις ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων, της αστυνομίας και του στρατού του Ιράκ, μία ημέρα μετά τις απώλειες του συνασπισμού στη βάση Τάτζι.

Στις θέσεις που επλήγησαν περιλαμβάνονται μια εγκατάσταση στη Νατζάφ και άλλες τρεις εγκαταστάσεις νότια της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα και μεταδόθηκε από την ιρακινή κρατική τηλεόραση.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο αποθήκες όπλων και πυρομαχικών πέντε φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, μία ημέρα μετά την επίθεση με ρουκέτες εναντίον της βάσης Τάτζι του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί κι ένας βρετανός στρατιωτικός.

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν «αμυντικά πλήγματα ακριβείας εναντίον εγκαταστάσεων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ απ’ άκρου σ’ άκρο του Ιράκ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου. Σε αυτές τις αποθήκες όπλων και πυρομαχικών βρίσκονταν «όπλα που χρησιμοποιούνται για να στοχοθετούνται δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, που διατείνεται ότι επρόκειτο για «αμυντικές», «αναλογικές» επιδρομές «σε αντίδραση στην απειλή που εγείρουν σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν».
Στόχος ήταν να μειωθούν οι δυνατότητες της Κατάεμπ Χεζμπολάχ να συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις στο μέλλον, κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ