ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύεται για «μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία»

Κορωνοϊός: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύεται για «μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία»
AP Photo/Olivier Matthys

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται την «μέγιστη ευελιξία» επί των δημοσιονομικών κανόνων και των κρατικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους», είπε αιτιολογώντας έτσι την μέγιστη ευελιξία που θα επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον για τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε επίσης κατά του κλεισίματος των συνόρων στο οποίο προχώρησαν ορισμένες χώρες ως μέτρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι γενικευμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, τασσόμενη αντίθετα υπέρ των υγειονομικών ελέγχων.

Κλειδώνουν οι αποφάσεις της ευρωζώνης για την κρίση του κορωνοϊού

Σε τρία 24ωρα το Eurogroup θα αποφασίσει το μέγεθος της δημοσιονομικής απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση του κορωνοϊού.

Τα μηνύματα που έρχονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μιλούν για ένα τεράστιο πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων που θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις, καθώς σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα παρουσιάσουν στο Κολλέγιο των Επιτρόπων την πρότασή τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και για το πώς θα αξιοποιηθεί η δημοσιονομική ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας. Η απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων θα διαβιβαστεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κλειδώνουν οι αποφάσεις της ευρωζώνης για την κρίση του κορωνοϊού

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας στους Financial Times απεκάλυψε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, αλλά και ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ότι αφορά στους κανόνες για τους προϋπολογισμούς.

«Θα έχουμε ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο. Περιμένω ένα πολύ μεγάλο σετ μέτρων», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ