ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνει η ένταση στη Βαγδάτη: Κλήθηκαν οι πρεσβευτές ΗΠΑ και Βρετανίας μετά τις βραδινές επιδρομές

Αυξάνει η ένταση στη Βαγδάτη: Κλήθηκαν οι πρεσβευτές ΗΠΑ και Βρετανίας μετά τις βραδινές επιδρομές
AP Photo

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα, Παρασκευή, τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στη Βαγδάτη έπειτα από τις επιδρομές που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον ιρακινών στρατιωτικών θέσεων στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

«Ο υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη στην οποία οι υφυπουργοί, σύμβουλοι και ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου συζήτησαν τα μέτρα όσον αφορά την πρόσφατη αμερικανική επίθεση. Κάλεσε τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στη Βαγδάτη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο ιρακινός στρατός καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας, λέγοντας ότι σκότωσαν έξι ανθρώπους και χαρακτηρίζοντάς τες παραβίαση της κυριαρχίας και στοχευμένη επίθεση εναντίον των επίσημων ένοπλων δυνάμεων της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν σειρά επιδρομών την Πέμπτη εναντίον μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής στο Ιράκ στην οποία επέρριψαν την ευθύνη για επίθεση με ρουκέτα την Τετάρτη από την οποία σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Βρετανός στρατιώτης.

«Η δικαιολογία ότι η επίθεση αυτή ήρθε ως απάντηση στην επίθεση που είχε στόχο μια βάση στην Τάτζι είναι μια λανθασμένη δικαιολογία που οδηγεί σε κλιμάκωση και δεν δίνει λύση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Διοίκηση Κοινών Επιχειρήσεων του Ιράκ.

«Αυτή η ενέργεια στρέφεται ενάντια στη βούληση του ιρακινού κράτους και είναι παραβίαση της κυριαρχίας του. Ενισχύει παρανόμους. Κανένα μέρος δεν έχει το δικαίωμα να υποκαταστήσει το κράτος, την κυριαρχία του ή τις νόμιμες αποφάσεις του».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εκτός από τους έξι που σκοτώθηκαν, άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιδρομές των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι επιδρομές είχαν στόχο πέντε αποθήκες όπλων που χρησιμοποιούσαν μαχητές της Κατάιμπ Χεζμπολάχ, περιλαμβανομένων εγκαταστάσεων όπου βρίσκονταν όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού.

Η ιρακινή στρατιωτική ανακοίνωση αναφέρει πως κανείς παραστρατιωτικός μαχητής δεν σκοτώθηκε. Ανέφερε πως τρεις στρατιώτες, δύο αστυνομικοί και ένας άμαχος σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έναν αρχικό απολογισμό, και πως οι τραυματίες περιλαμβάνουν τέσσερις στρατιώτες, δύο αστυνομικούς, έναν άμαχο και πέντε παραστρατιωτικούς.

Προειδοποίηση σε Τραμπ

Από την πλευρά του, το Ιράν προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε «επικίνδυνη ενέργεια» έπειτα από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων μιας φιλο-ιρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κατακρίνουν τους άλλους (...) για τις συνέπειες της παράνομης παρουσίας τους στο Ιράκ και τις αντιδράσεις του λαού του στη δολοφονία Ιρακινών διοικητών και μαχητών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

«Αντί να προβαίνει σε επικίνδυνες ενέργειες και να εξαπολύει αβάσιμες κατηγορίες, ο κ. Τραμπ πρέπει να επανεξετάσει την παρουσία και τη συμπεριφορά των στρατευμάτων του στην περιοχή», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ