ΚΟΣΜΟΣ

Διαρροή σε κινεζικά ΜΜΕ: Το Νοέμβριο το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κίνα - Ποιος ήταν

Διαρροή σε κινεζικά ΜΜΕ: Το Νοέμβριο το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κίνα - Ποιος ήταν
AP Photo

Για την πρώτη εμφάνιση του νέου κορωνοιού στην Κίνα στις 17 Νοεμβρίου, αρκετές εβδομάδες πριν οι αναγνωρίσουν επισήμως την νέα πανδημία, κάνουν λόγο σήμερα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα.

Συγκεκριμένα, συμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post, το οποίο επικαλείται κυβερνητικά αρχεία, ο νέος κορωνοϊός «χτύπησε» την Κίνα στις 17 Νοεμβρίου, ενώ μέσα στο 2019 και πριν βγουν οι πρώτες ανακοινώεις από τις κινεζικές Αρχές, τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα ήταν τουλάχιστον 266.

Η Κίνα ανακοίνωσε τις πρώτες υποψίες της και κρούσματα στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, ενώ έχει επικριθεί σφόδρα για την προσπάθειά της να αποκρύψει αρχικά την νέα νόσο και στη συνέχεια να συγκαλύψει την ραγδαία εξάπλωσή της. Είχε προσπαθήσει μάλιστα να φιμώσει ιατρούς οι οποίοι προσπάθησαν με την εμφάνιση της νέας επιδημίας να ενημερώσουν το κοινό για τη σοβαρότητά της.

Το δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας αναφέρει ότι το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού ήταν ένας άνδρας 55 ετών από την επαρχία Χουμπέι. Σε αυτήν την επαρχία βρίσκεται η πόλη των 11 εκατομμυρίων Γουχάν, η οποία ήταν και η πρώτη στον κόσμο που τέθηκε σε κατάσταση απομόνωσης.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της SCMP, από τις 17 Νοεμβρίου και για περίπου έναν μήνα μετά καθημερινά αναφέρονταν από μία έως πέντε νέες περιπτώσεις ασθενών, σύμφωνα με τα έγγραφα, ενώ ήδη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου υπήρχαν 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο ιός, ο οποίος πλέον έχει ανακηρυχθεί πανδημία, έχει μολύνει τουλάχιστον 128.343 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο προκαλώντας τον θάνατο 4.702 ανθρώπων, ενώ 68.324 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ