ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο πλανήτης σε απομόνωση ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 200.000

Κορωνοϊός:  Ο πλανήτης σε απομόνωση ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 200.000

Σε «λουκέτο», λίγο έως πολύ, οδηγείται η μία χώρα μετά την άλλη σε μια ύστατη προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊούο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 7.100 ανθρώπους παγκοσμίως ενώ οι ασθενείς του ξεπέρασαν τους 183.000, με τους νεκρούς εκτός Κίνας να έχουν ξεπεράσει τους εκείνους στη χώρα προέλευσής του.

Οι ρυθμοί διασποράς του ιού εκτός Κίνας έχουν αναγκάσει πολλές χώρες σε ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων, με αποτέλεσμα το σταδιακό πέρασμα σε έναν κόσμο αρκετά διαφορετικό από αυτόν που ξέραμε μέχρι χθες.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια, την Τρίτη, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν λίγο πριν ανακοινώσει μέσω διαγγέλματος στους πολίτες νέους σημαντικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους:

«Από αύριο το μεσημέρι και για 15 ημέρες τουλάχιστον, οι μετακινήσεις μας θα περιοριστούν πάρα πολύ», είπε ο Γάλλος ηγέτης. «Γνωρίζω ότι αυτό που σας ζητάω είναι χωρίς προηγούμενο, όμως οι συνθήκες το απαιτούν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο»

Οι πιο χαρακτηριστικές:

-Τα σύνορά των ΗΠΑ με την Ευρώπη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλτ Τραμπ.
Καναδάς κλείνει από σήμερα, Τετάρτη, τα σύνορά του. Άνθρωποι που δεν είναι Καναδοί, Αμερικανοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα.
- Η Ινδία απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο
-Στην Ιαπωνία, συστήνεται στους πολίτες να μην ταξιδεύουν καθόλου προς την Ισλανδία, καθώς και σε περιφέρειες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.
-Στους πολίτες της Μαλαισίας απαγορεύεται πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ενώ οι ξένοι τουρίστες και επισκέπτες απαγορεύεται να μπαίνουν στη χώρα.
-Στις Φιλιππίνες, η μισή χώρα, δηλαδή 50 εκατομμύρια πολίτες, βρίσκονται κάτω από «αυξημένη καραντίνα» με τους πολίτες του πιο δημοφιλούς νησιού του Λουζόν να καλούνται να μείνουν σπίτι τους.
-Όλα τα χερσαία σύνορά της έκλεισε τα μεσάνυχτα και η Ισπανία.

Πρόταση να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Πέμπτη να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών.

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η ντερ Λάιεν. «Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ