ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα στις αεροπορικές μετακινήσεις στην Κύπρο

Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα στις αεροπορικές μετακινήσεις στην Κύπρο

Νέα αυστηρότερα μέτρα στην Κύπρο, τα οποία θα ισχύσουν από τις 21 Μαρτίου του 2020, για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Κύπριος υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι από την 3η π.μ. ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου του 2020 και για περίοδο 14 ημερών απαγορεύονται οι πτήσεις, πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo) προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, από Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιορδανία, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, η παράγραφος 2(α) του Διατάγματος, που έχει εκδοθεί από τον υπουργό Υγείας, ημερομηνίας 15 Μαρτίου του 2020, σε σχέση με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού εξέτασης του κορωνοϊού, θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι και τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020.

Τόνισε ότι εξαιρούνται όσα πρόσωπα έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, βρίσκονται στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους και που δικαιούνται να εισέλθουν με βάση τη συνθήκη της Βιέννης.

Επίσης, σημείωσε ότι σε σχέση με τα πρόσωπα, που εμπίπτουν στην κατηγορία α’ πιο πάνω, δύνανται να συνοδεύονται από τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση τους και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

«Όσοι εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού, θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές της ΚΔ, η οποία θα εκδίδεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους λόγους που αναφέρονται στις κατηγορίες 2α και 2β (π.χ. εισιτήριο αναχώρησης από Κύπρο ή ιατρικές βεβαιώσεις από το Κέντρο όπου έτυχαν ιατρικής νοσηλείας)», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου συμπλήρωσε ότι «νοείται ότι επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία άνευ επιβατών, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσωπα που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κύπρο».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι ανάλογα με τα δεδομένα, όπως θα διαμορφώνονται καθημερινώς θα διαμορφώνονται και τα σχετικά διατάγματα.

Επιπλέον, είπε ότι «εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες, που εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2α και 2β πιο πάνω.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «όλοι όσοι των ως άνω κατηγοριών εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα), που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους.

Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους, κατέληξε ο Κύπριος υπουργός Υγείας.

Οι βρετανικές βάσεις ευθυγραμμίζονται με τα μέτρα

Οι βρετανικές βάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με τα μέτρα που θέσπισε η Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, με τον διοικητή των Βάσεων, Αρχιστράτηγο Rob Thomson να λέει ότι «βαδίζουμε στην ίδια γραμμή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των βάσεων, συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είχαν παραγωγικές συζητήσεις.

«Μοιραστήκαμε τις απόψεις μας σχετικά με την απειλή που παρουσιάστηκε από τον κορωνοϊό και το πώς ανταποκρινόμαστε. Συμφωνήσαμε ότι ‘βαδίζουμε στην ίδια γραμμή’» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν τα μέτρα που επιβάλλονται στις βάσεις και στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να προστατευτούν καλύτερα οι κάτοικοι.

«Διατηρούμε όλα τα μέτρα μας υπό συνεχή επανεξέταση. Έχουμε δεσμευτεί για συνεχή διάλογο, συνεργασία και συντονισμό για να εξασφαλιστεί η συνοχή της προσπάθειας και της προσέγγισης στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης» συμπλήρωσε.

Εκπρόσωπος της Διοίκησης των βάσεων ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μάχη της επιδημίας του κορωνοϊού και για να προστατευτεί η κοινότητα.

«Η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Έχουμε ευθυγραμμιστεί με τα μέτρα που θέσπισε η Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων, το κλείσιμο καταστημάτων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων και εστιατορίων, ακυρώνοντας όλες τις μη επιχειρησιακές δραστηριότητες και ασκήσεις, επισκέψεις και αθλητικές εκδηλώσεις» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα σχολεία του Υπουργείου Άμυνας Βρετανίας στην Κύπρο θα κλείσουν επίσης μετά την Τετάρτη, 18 Μαρτίου και μέχρι την Δευτέρα, 20 Απριλίου που τελειώνουν οι διακοπές του Πάσχα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν απαγορεύσει όλες τις αφίξεις, εκτός από τις πιο απαραίτητες επιχειρησιακές αφίξεις και τα ταξίδια που αφορούν οικογένειες στη βάση Ακρωτηρίου.

Όλοι οι επιβάτες εξετάζονται ιατρικά κατά την άφιξη τους και μπαίνουν σε υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης 14 ημερών, ενώ οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα θα εξεταστεί. «Στόχος μας είναι να φροντίσουμε τους ανθρώπους μας, είτε είναι ένστολοι είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ