ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στους 175 οι θάνατοι στη Γαλλία - Καθολική καραντίνα στη χώρα

Κορωνοϊός: Στους 175 οι θάνατοι στη Γαλλία - Καθολική καραντίνα στη χώρα
(AP Photo/Francois Mori)

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν 27 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 175, καταγράφοντας αύξηση 18%, καθώς στη χώρα εφαρμόστηκε καθολική καραντίνα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χωρίς τη φυσική παρουσία δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 7.730 από 6.633 χθες, Δευτέρα κατέγραψε, δηλαδή, αύξηση 16,5% σε διάστημα 24 ωρών.

Ο Σαλμόν είπε ότι 699 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Είμαστε σε πόλεμο» εναντίον του ιού, διακήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν σε εθνικό διάγγελμά του.

Το βράδυ της Δευτέρας πολλοί Παριζιάνοι έφυγαν από την πρωτεύουσα ενόψει της έναρξης των πιο δραστικών μέτρων για να πάνε να βιώσουν αυτόν τον περιορισμό στην εξοχή. Αυτοκίνητα φορτωμένα μέχρι πάνω, ουρές στα βενζινάδικα: τα μποτιλιαρίσματα στις εξόδους της πρωτεύουσας θύμιζαν εκείνα της αναχώρησης για διακοπές.

«Δύο άνθρωποι σε 24 τετραγωνικά (μέτρα) χωρίς πρόσβαση στη φύση ή στα πάρκα, είναι ανυπόφορο», έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια σύμβουλος μάνατζμεντ που πήρε το βράδυ το τελευταίο τρένο από το Παρίσι για το Μπορντό για να πάει στη μητέρα της. Εκατό χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν αναπτυχθεί για να επιβλέψουν την τήρηση των κανόνων.

Στο Παρίσι, η τουριστική συνοικία της Μονμάρτρης ήταν σχεδόν έρημη, με εξαίρεση κάποιους που έκαναν τζόγκινγκ ή άλλους που έβγαζαν βόλτα τον σκύλο τους.

Όπως στην πλειονότητα των χωρών, αυξάνονται οι φόβοι να πλημμυρίσουν από ασθενείς τα νοσοκομεία και να παρουσιαστούν ελλείψεις σε υλικό.

Ο «πόλεμος» εναντίον του ιού εκτυλίσσεται επίσης στο πεδίο της οικονομίας. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να ανακοινώσουν μέτρα στήριξης των αγορών και των επιχειρήσεων.

Το Παρίσι δηλώνει έτοιμο να προσφύγει σε εθνικοποιήσεις «αν χρειαστεί» και προβλέπει τώρα ότι η οικονομία του θα εισέλθει σε ύφεση. Η Ρώμη αποφάσισε να εθνικοποιήσει την αεροπορική εταιρία Alitalia που αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα.

Η Γαλλία ανακοίνωσε βοήθεια 45 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ