ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ θανάτων στην Ιταλία: 475 νεκροί σε μια ημέρα - Μια πόλη που ρίχνει φως στον τρόπο μετάδοσης

Ρεκόρ θανάτων στην Ιταλία: 475 νεκροί σε μια ημέρα - Μια πόλη που ρίχνει φως στον τρόπο μετάδοσης
AP Photo/Luca Bruno

Τη μεγαλύτερη αύξηση θανάτων σε μια ημέρα σημείωσε χθες η Ιταλία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού να αγγίζει τους 3.000.

Σύμφωνα, με την τελευταία καταμέτρηση, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 35.713. Παράλληλα, 4.025 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την Τρίτη, το σύνολο των κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 31.506 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.503 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, 2.257 ασθενείς βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 4.525 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 458

Η χώρα βρίσκεται σε γενικό lockdown επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκειμένου συγκρατηθεί η περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού.

Η μικρή πόλη που έγινε οδηγός

Την ίδια στιγμή, στη μικρή πόλη της Βο Εουγκανέο στη βόρεια Ιταλία, όπου σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα, λαμβάνει χώρα ένα πείραμα που δείχνει πώς οι επιστήμονες ίσως αδρανοποιήσουν την εξάπλωση του Covid-19.

Μία μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα, με δείγματα και στους 3.300 κατοίκους της πόλης, περιλαμβανομένων και εκείνων χωρίς συμπτώματα, είχε στόχο την εξέταση της ιστορίας του ιού, τη δυναμική της μετάδοσής του και τις κατηγορίες κινδύνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους κατοίκους δύο φορές και η εξέταση οδήγησε στην ανακάλυψη του καθοριστικού ρόλου των μη συμπτωματικών κατοίκων στη μετάδοση του ιού.

Όταν η εξέταση ξεκίνησε, στις 6 Μαρτίου, τουλάχιστον 90 άτομα ήταν θετικά στον ιό. Εδώ και ημέρες, δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα.

Τα τεστ έδειξαν ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι χωρίς καθόλου συμπτώματα, ήταν θετικοί στον ιό. «Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν βρεθεί, θα είχαν εν αγνοία τους μολύνει πολύ περισσότερους», λένε οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας τη σημασία των τεστ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η απομόνωση των μη συμπτωματικών ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού και της δριμύτητας της ασθένειας, συμφωνεί το Σέρτζιο Ρομαγκνάνι, καθηγητής κλινικής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλορεντίας.

2.000-3.000 τα πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα

Την εκτίμηση της ομάδας της λοιμωξιολόγου, Βάνας Σύψα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 με 3.000 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά με αρκετή αβεβαιότητα, ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος μελέτη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασίας (Βάνα) Σύψα, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα εκτιμώνται πως είναι συνολικά 2.000 - 3.000.

Κατά την τελευταία ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πλέον 418, καθώς υπάρχουν 31 νέα. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανέρχονται στους πέντε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 64 είναι απροσδιόριστα, 79 άνθρωποι νοσηλεύονται και 13 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ