ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Δραματική η κατάσταση στο Ιράν: Ένας νεκρός κάθε δέκα λεπτά

Κορωνοϊός – Δραματική η κατάσταση στο Ιράν: Ένας νεκρός κάθε δέκα λεπτά
(AP Photo/Vahid Salemi)

Έναν άνθρωπο κάθε δέκα λεπτά σκοτώνει ο κορωνοϊός στο Ιράν, όπως έγραψε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Ο απολογισμός στη χώρα είναι δραματικός

Τουλάχιστον 1.284 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία, με το Ιράν να θεωρείται η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κάθε 10 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από τον κορωνοϊό και περίπου 50 άνθρωποι μολύνονται στο Ιράν» έγραψε χαρακτηριστικά ο Κιανούς Τζαχανπούρ.

Ωστόσο, όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, οι αγορές παραμένουν γεμάτες και οι εθνικές οδοί γεμάτες με οικογένειες που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για την Περσική Πρωτοχρονιά (Νεβρόζ), που γιορτάζεται την Παρασκευή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Αλιρέζα Ραϊσί, προέτρεψε τους Ιρανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια και τα πολυσύχναστα μέρη, λέγοντας παράλληλα πως το επόμενο διάστημα είναι «οι χρυσές δύο εβδομάδες» για να περιορίσουμε τον ιό.

Μάλιστα, άσκησε και δριμεία κριτική στον κόσμο, που δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις των ειδικών να μείνουν σπίτι.

«Αυτή δεν είναι καθόλου καλή κατάσταση» τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί υπεραμυνόμενος της κυβέρνησής του, υποστήριξε πως δεν υπήρξαν καθυστερήσεις.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιδημία μόλις έμαθε για αυτή στις 19 Φεβρουαρίου» είπε ο ίδιος, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο.

«Μιλήσαμε στους ανθρώπους τίμια. Δεν καθυστερήσαμε» τόνισε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ