ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στους εννέα οι νεκροί στην Τουρκία - 670 τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους εννέα οι νεκροί στην Τουρκία - 670 τα κρούσματα
AP Photo/Tumay Berkin

Οι νεκροί από την επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν στους εννέα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συνολικά 670 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Την Πέμπτη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν στα 359. Ο Κοτζά είπε ότι έγιναν 3.656 διαγνωστικά τεστ τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων τα 311 βγήκαν θετικά.

Παράλληλα, σε τουλάχιστον 64 συλλήψεις χρηστών του διαδικτύου προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές με την κατηγορία ότι μοιράστηκαν "αβάσιμα" ή "προβοκατόρικα" περιεχόμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό.

Οι Τούρκοι ερευνητές αναζητούν εξάλλου 178 άλλους υπόπτους, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η τουρκική κυβέρνηση ζητεί εδώ και ημέρες να μην αναμεταδίδονται ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να σπείρουν τον πανικό γύρω από την πανδημία της Covid-19, της νόσου που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό.

Ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και έχει μολύνει 359 άλλους στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

Η Τουρκία πήρε της τελευταίες ημέρες πολλά μέτρα και σήμερα ανακοίνωσε πως απαγορεύει κάθε πολιτιστική, καλλιτεχνική ή επιστημονική εκδήλωση μέχρι το τέλος Απριλίου.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, το τρίτο θύμα ήταν ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού ξηράς, Αϊτάτς Γιαμάν, που πέθανε στο νοσοκομείο της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας (GATA).

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι και η σύζυγος του Αϊτάτς Γιαμάν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Την είδηση για τον θάνατο του 80χρονου στρατηγού την περασμένη Δευτέρα, αποκάλυψε ο γνωστός δημοσιογράφος Σαϊγκί Οζτούρκ και η είδηση επιβεβαιώθηκε με γραπτή δήλωση του διευθυντή της παθολογικής κλινικής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας.

Η επίσημη αιτία θανάτου είχε ανακοινωθεί αρχικά ως πνευμονία αλλά υπήρχαν φήμες ότι επρόκειτο για κορωνοϊό.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Εθνοσυνέλευση

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ενημέρωσε το τουρκικό κοινοβούλιο για την κατάσταση στη χώρα λόγω της επιδημίας.

Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σε όλες τις πόλεις της χώρας ένα τεστ ταχείας εντόπισης του κορωνοϊού και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει το δικό της τεστ ώστε να μπορούν να γίνονται 10-15 χιλιάδες εξετάσεις την ημέρα. Μάλιστα είπε ότι κατόπιν παραγγελίας, έστειλε 500 χιλιάδες διαγνωστικών κιτ στις ΗΠΑ.

Από τα 372.000 άτομα που έφτασαν στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός, εκείνοι που υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό ήταν 10.000.

Ο Φαχρετίν Κοτζά κατά τη ενημέρωση είπε ότι οι θάνατοι εμφανίζονται σε προχωρημένες ηλικίες, ειδικά σε διαβητικούς και σε εκείνους που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, ή χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Τουρκία ενήργησε πιο έγκαιρα από άλλες χώρες λαμβάνοντας μέτρα κατά του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ