ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία θα μπλοκάρει ξένες εξαγορές για να αποφύγει το ξεπούλημα της οικονομίας της

Η Γερμανία θα μπλοκάρει ξένες εξαγορές για να αποφύγει το ξεπούλημα της οικονομίας της
AP Photo

H Γερμανία θα προστατεύσει τις εγχώριες επιχειρήσεις από ξένες εξαγορές, διαβεβαίωσαν μιλώντας στο Reuters δύο κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας, καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χτυπήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι υπουργοί έχουν ήδη υποσχεθεί στήριξη της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις κι έχουν θεσπίσει μέτρα που διευκολύνουν την ευέλικτη μείωση του χρόνου εργασίας αντί της απολύσης των εργαζομένων. Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει για περαιτέρω μέτρα στήριξης τη Δευτέρα, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος περιλαμβάνει τις 30 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της χώρας, έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του τον περασμένο μήνα.

Αυτό έχει αυξήσει τον κίνδυνο οι διεθνείς εταιρείες να μπορούν να αγοράσουν τις γερμανικές εταιρείες με μεγάλη έκπτωση.

«Θα αποφύγουμε το ξεπούλημα των γερμανικών οικονομικών και βιομηχανικών συμφερόντων. Δεν υπάρχει χώρος για ταμπού: Πρέπει να είναι δυνατή η προσωρινή και περιορισμένη κρατική στήριξη καθώς και οι συμμετοχές και οι εξαγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Στόχος η ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου

Οι εταιρείες αυτοκινήτων συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ζημιές, ενώ οι μετοχές των Daimler, Continental και Volkswagen μειώθηκαν κατά 44-48% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Ο Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, όπου εδρεύουν βαριά ονόματα όπως η Siemens και η BMW, δήλωσε ότι όλες οι νομικές επιλογές πρέπει να διερευνηθούν για να εμποδίσουν τις πιθανές εξαγορές γερμανικών εταιρειών.

«Αν οι περισσότερες οικονομίες της Βαυαρίας και της Γερμανίας καταλήξουν σε ξένα χέρια όταν αυτή η κρίση τελειώσει … τότε δεν είναι μόνο μια κρίση για την υγεία, αλλά μια βαθιά αλλοίωση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης», ανέφερε.

«Πρέπει να στηρίξουμε τον εαυτό μας για αυτό».

Η Γερμανία δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να βοηθήσει την οικονομία της να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς να ελαχιστοποιήσει τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, δήλωσε άλλωστε την Παρασκευή εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Είμαστε σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Ντένις Κόλμπεργκ, ερωτηθείς εάν η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων για να χρηματοδοτηθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας στην ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ