ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Κλείνουν οι εκκλησίες και τα μουσουλμανικά τεμένη στην Αίγυπτο

Κορωνοϊός: Κλείνουν οι εκκλησίες και τα μουσουλμανικά τεμένη στην Αίγυπτο
(AP Photo/Amr Nabil)

Την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία όλων των εκκλησιών και των μουσουλμανικών τεμένων στην Αίγυπτο, πήρε σήμερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ως ένα από τα πλέον σημαντικά προληπτικά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κλείνει όλες τις εκκλησίες του στην Αίγυπτο - Κεκλεισμένων των θυρών οι ακολουθίες μέχρι νεωτέρας

Από σήμερα, και σε όλες τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, οι ακολουθίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, μέχρι νεωτέρας, με απόφαση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Αιγύπτιου Προέδρου.

Να σημειωθεί ότι και στο πατριαρχικό μήνυμα της περασμένης Δευτέρας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προέτρεπε τους Μητροπολίτες του να ακολουθούν πιστά και να συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις των χωρών στις οποίες διακονούν.

Κλείνουν τα μουσουλμανικά τεμένη για δύο εβδομάδες στην Αίγυπτο

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ότι το υπουργείο Βακουφίων της Αιγύπτου αποφάσισε από σήμερα Σάββατο να αναστείλει προσωρινά, για δύο εβδομάδες, τις προσευχές της Παρασκευής καθώς και όλες τις προσευχές που πραγματοποιούνται στα τεμένη της χώρας σε ολόκληρη τη χώρα, για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη Χώρα του Νείλου.

«Προσευχηθείτε στο σπίτι» θα είναι για το διάστημα αυτό το μήνυμα των εκπροσώπων της μουσουλμανικής θρησκείας, ενώ ήδη ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ Άζχαρ Άχμεντ Ελ Τάγιεμπ ανέστειλε τις προσευχές στο ομώνυμο τζαμί του Ελ Άζχαρ στο Χαν Ελ Χαλίλι, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι στη δραστική αυτή απόφαση, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εικόνες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, από μουσουλμάνους που προσερχόντουσαν κατά μεγάλες ομάδες στα τζαμιά για την προσευχή της Παρασκευής, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Διδασκάλων του Μουσουλμανικού Κέντρου του Ελ Άζχαρ είχε επιτρέψει στους υπευθύνους όλων των τζαμιών στη χώρα να μπορούν - αν θέλουν - να αναστείλουν τις προσευχές, γεγονός που τελικά δε συνέβη και αντίθετα υπήρξαν πλήθη που παραβρέθηκαν στη χθεσινή προσευχή.

Κλείνουν και οι ναοί της κοπτικής εκκλησίας στην Αίγυπτο

Από την πλευρά της, και η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε επίσης σήμερα ότι κλείνει προσωρινά όλες τις εκκλησίες σε εθνικό επίπεδο και αναστέλλει τις ακολουθίες της ως ένα προληπτικό μέτρο για να περιοριστεί η διάδοση της νέας πανδημίας κορονοϊού. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η Κοπτική Εκκλησία ανέφερε επίσης ότι θα κλείσει ακόμη και τις αίθουσες που προορίζονται για τις κηδείες, τις οποίες θα πραγματοποιεί μόνο σε στενό οικογενειακό περιβάλλον. Τέλος, η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί τους Κόπτες χριστιανούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό να μην «παίρνουν ελαφριά την παρούσα κρίση και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζουν οι αρχές στο θέμα αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ