ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: «Στροφή» Τζόνσον - Μέτρα περιορισμού για τουλάχιστον 12 εβδομάδες

Κορωνοϊός - Βρετανία: «Στροφή» Τζόνσον - Μέτρα περιορισμού για τουλάχιστον 12 εβδομάδες
Ian Vogler / Pool via AP

Αφήνοντας πίσω την μέχρι πρότινος στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στον νέο κορωνοϊόπερί ανοσίας της αγέλγης -που απέρριπτε τα μέτρα καραντίνας- ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση τώρα έπρεπε να λάβει ειδικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων από την πανδημία του Covid-19. 

«Τώρα πρέπει τώρα να λάβουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επισήμανε στους πολίτες να ακολουθούν τη συμβουλή της κυβέρνησης για την κοινωνική αποστασιοποίηση όταν βρίσκονται σε πάρκα και σε υπαίθριους χώρους.

«Παρακαλώ ακολουθήστε τη συμβουλή και μην πιστεύετε ότι ο καθαρός αέρας από μόνος του αυτόματα παρέχει κάποια ασυλία ... πρέπει να στέκεστε δύο μέτρα μακριά, πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή της κοινωνικής αποστασιοποίησης», δήλωσε.

Η Βρετανία θα πει στο 1,5 εκατομμύριο από τους πιο ευάλωτους πολίτες της ότι πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για τις επόμενες 12 εβδομάδες προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο υπουργός Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρόμπερτ Τζένρικ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τζόνσον.

«Σήμερα, πρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα και να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους όσον αφορά την κλινική τους κατάσταση, για να σώσουν τη ζωή τους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα επικοινωνήσει με αυτούς τους ανθρώπους τις επόμενες μέρες προτρέποντάς τους να μείνουν στο σπίτι για περίοδο τουλάχιστον 12 εβδομάδων», είπε ο Ρόμπερτ Τζένρικ.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία χρειάζεται «πολύ περισσότερες» αναπνευστικές συσκευές για να υποστηρίξει τους ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Νομίζουμε ότι επί του παρόντος έχουμε καλά αποθέματα αλλά πρέπει να αποκτήσουμε πολύ περισσότερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Γι 'αυτό το λόγο γίνεται μια τεράστια εθνική προσπάθεια να εξοπλιστούμε όχι μόνο με αναπνευστικές συσκευές αλλά και με όλα τα διαγνωστικά τεστ, τα αντιδραστήρια, όλα όσα χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε αυτή την ασθένεια».

Περίπου το 12% των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ενήλικες στα νοσοκομεία της Αγγλίας καταλαμβάνουν ασθενείς με τον ιό Covid-19, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε η αναπληρώτρια Αρχίατρος της Αγγλίας Τζένι Χάρις.

«Στην Αγγλία, μόνο το 12% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας για ενήλικες καταλαμβάνουν επί του παρόντος ασθενείς με κορωνοϊό. Αυτό θα αλλάξει δραματικά καθώς θα εξελίσσεται αυτή η επιδημία», είπε η Χάρις στη συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ