ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Πού βρίσκεται ο Χορστ Ζεεχόφερ;

Κορωνοϊός - Γερμανία: Πού βρίσκεται ο Χορστ Ζεεχόφερ;
AP Photo/Martin Meissner

Πλήρη μεταστροφή της συνήθους συμπεριφοράς τού υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα, με τον Χορστ Ζεεχόφερ, έμπειρο στις κοινοβουλευτικές μάχες να βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, αναφέρει η Deutsche Welle.  

Υπό κανονικές συνθήκες ο Χορστ Ζεεχόφερ αρέσκεται στο να είναι παρών σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Όμως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, στη μεγαλύτερη κρίση της χώρας, έχει εξαφανιστεί. Σαν να τον κατάπιε η γη. Αυτήν την περίοδο δεν θέλει να δίνει συνεντεύξεις, είπε κάποιος συνεργάτης του. Γιατί είναι σημαντικό να συγκεντρωθεί για να βρει λύση στα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει προκαλέσει στη χώρα ο κορωνοϊός τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

«Πρέπει να παραμείνουμε υγιείς»

Κάποιος από το επιτελείο του έλεγε ότι όταν αρχές Φεβρουαρίου γινόταν συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να ακυρωθούν ποδοσφαιρικά παιχνίδια ή η έκθεση τουρισμού, η σκέψη του ήταν στα κρεβάτια ασθενών, στα προστατευτικά ρούχα και τους περιορισμούς εισόδου στη χώρα. Τώρα που τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού συνεχώς αυξάνονται, ο υπουργός Εσωτερικών συμβουλεύεται τους συμβούλους του, για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, όταν πια οι άνθρωποι σκάσουν από την πολλή κλεισούρα και κάποιοι εγκληματίες προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τι γίνεται λοιπόν αυτές τις ημέρες πίσω από τους τείχους του υπουργείου; Όταν συνεδριάζει η ομάδα κρίσης, και συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά, στο τεράστιο τραπέζι κάθονται από 12 έως 15 άτομα. Εκτός από τον ίδιο τον Ζεεχόφερ βρίσκονται οι περισσότεροι από τους 6 υφυπουργούς του, οι επικεφαλής των τμημάτων και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ντίτερ Ρόμαν.

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η Μέρκελ - Νέα μέτρα στην Γερμανία

Στο μεγάλο δωμάτιο συνεδριάσεων στο ισόγειο του κτηρίου οι συμμετέχοντες είναι κάπως χαμένοι, γιατί υπό κανονικές συνθήκες στο ίδιο τραπέζι κάθονται 50 άνθρωποι. Όμως κι εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας: πρέπει να τηρείται η απόσταση του ενός από τον άλλο, για να μην μολύνει ο ένας τον άλλο. Το σύνθημα του υπουργού είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε υγιείς στις επάλξεις. Όποιος έχει κρυολόγημα, ή είχε επαφή με ανθρώπους που ήρθαν από περιοχή με κρούσματα, μένει στο σπίτι του και κάνει το τεστ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική του καριέρα

Tην περασμένη Πέμπτη ο Ζεεχόφερ ζήτησε από τον Ντίτερ Ρόμαν να εντατικοποιήσουν σημαντικά οι αστυνομικοί τους ελέγχους στα σύνορα και να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία σε περιοχές που λίγο μετά τα σύνορα εμφανίζονται πολλά κρούσματα κορωνοϊού ή όπου οι άνθρωποι από γειτονικές χώρες έρχονται για να κάνουν ψώνια. Από προχθές μάλιστα οι έλεγχοι θα γίνονται συστηματικοί. Όμως, η καγκελαρία εγείρει ενδοιασμούς και του ζητά να σταματήσει. Ο Ζεεχόφερ, που έχει τη φήμη του καβγατζή μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, δεν βγάζει μιλιά. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν το σηκώνει. Και επειδή οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια μπροστά σε υπουργούς, που άλλα λένε σήμερα, κι άλλα σε δύο ημέρες.

Με τη Μέρκελ μιλά ο Ζεεχόφερ πολύ αυτές τις ημέρες, λένε οι συνεργάτες του. Ο συντονισμός μεταξύ τους είναι στενός, χωρίς να συμφωνούν πάντα. Συνήθως ο Ζεεχόφερ ζητά να επισπευσθεί η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων, όπως έλεγχοι συνόρων, απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Καμιά φορά δεν τον βολεύει που ο αιώνιος αντίπαλός του μέσα στο Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ενεργεί αυτοβούλως και παίρνει αποφάσεις. Το ότι συνεχίζουν να έρχονται πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, το βλέπει επικριτικά, επειδή έχουν εμφανιστεί κρούσματα του νέου ιού και σε προσφυγικούς καταυλισμούς με πολλά άτομα. Πότε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου BAMF θα είναι και πάλι πλήρως λειτουργική, κανείς δεν ξέρει. Η κυβέρνηση ακυρώνει το ενα ραντεβού μετά το άλλο για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Κανείς πλέον δεν θέλει να στείλει τον υπουργό Εσωτερικών, ηλικίας 70 χρόνων, στην τετιμημένη σύνταξη. Το ίδιο και την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που παρά την πρόθεσή της να παραιτηθεί, θα πρέπει να μείνει ακόμη για ένα διάστημα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Ως υπουργός Άμυνας πρέπει να συντονίσει την χωρίς προηγούμενο επιχείρηση βοήθειας του στρατού. Αλλά και ο Ζεεχόφερ, επί χρόνια υπουργός και πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας, λίγο πριν αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της πολιτικής του καριέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ