ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Χονγκ Κονγκ: Απαγόρευση εισόδου σε μη κατοίκους υπό τον φόβο δεύτερου «κύματος»

Κορωνοϊός - Χονγκ Κονγκ: Απαγόρευση εισόδου σε μη κατοίκους υπό τον φόβο δεύτερου «κύματος»

Το Χονγκ Κονγκ θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του στους μη κατοίκους από τη Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης της πρώην βρετανικής αποικίας Κάρι Λαμ, η οποία έλαβε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Από τα μεσάνυκτα της 25ης Μαρτίου δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην πόλη όλοι οι μη μόνιμοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που θα φτάνουν από το εξωτερικό», τόνισε η Λαμ, εξηγώντας ότι το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.

Εξάλλου η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ σκοπεύει να αναστείλει προσωρινά την πώληση αλκοόλ στα περισσότερα από 8.000 μπαρ και εστιατόρια, ένα άνευ προηγουμένου μέτρο για την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

Συγκινημένη η Λαμ κατήγγειλε ότι πολλοί άνθρωποι έβγαλαν τις μάσκες τους στα μπαρ και «μάλιστα είχαν στενές επαφές με άλλους ενόσω ήταν μεθυσμένοι», αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της covid-19.

«Οπότε θα προτείνουμε (…) την αναστολή της ισχύος της άδειας πώλησης αλκοόλ για τα περίπου 8.600 μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ», επεσήμανε η Λαμ, η οποία φορούσε μάσκα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Εξετάζουμε οποιαδήποτε άλλα μέτρα μπορούμε να λάβουμε αντί να κλείσουμε τα εστιατόρια καθώς γνωρίζουμε ότι πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν μαγειρεύουν στο σπίτι και τρώνε συχνά έξω», εξήγησε.

Η πώληση αλκοόλ θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα 39 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, από τα οποία τα 30 αφορούσαν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φτάνει τα 357, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν δύο ημέρες αφού η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιστρέφουν στο Χονγκ Κονγκ από πληγείσες από την covid-19 περιοχές ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλο ξέσπασμα της επιδημίας στην τοπική κοινότητα.

Εξάλλου αργά χθες Κυριακή το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωςσε ότι ερευνά 41 περιπτώσεις ανθρώπων που παραβίασαν την καραντίνα, ανάμεσά τους και 5 που απειλούνται με ποινικές διώξεις. Δύο εξ αυτών είχαν αφαιρέσει τα βραχιολάκια ηλεκτρονικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αρχές για να ελέγχουν την τήρηση της καραντίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ