ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7
AP Photo/John Minchillo

Την Τρίτη θα κάνουν τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή θα προεδρεύσουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν και ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ. Πιθανότατα θα εκδοθεί στη συνέχεια μια ανακοίνωση από τους υπουργούς των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, οι οποίοι παραμένουν σε στενή επαφή μεταξύ τους και συντονίζουν τις προσπάθειές τους, πρόσθεσε η πηγή αυτή μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Το πρόγραμμα της FED

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει διαδοχικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα κατά την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και πως θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της, ώστε να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία.

Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια εκείνων που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα με στόχο τη χαλάρωση των πιστωτικών αγορών και τη στήριξη των τραπεζών. Η σημερινή ανακοίνωση αντιπροσωπεύει την πιο επιθετική παρέμβαση στην αγορά που έχει κάνει η Fed μέχρι σήμερα.

Οι πρωτοβουλίες της Fed θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα πρόγραμμα δανεισμού μεγάλων επιχειρήσεων ακαθόριστης διάρκεια και ύψους, την επαναφορά του προγράμματος δανεισμού Term Asset-Backed Loan Facility που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και ένα πρόγραμμα αξίας 300 δισ. δολαρίων που θα υποστηρίζει τη ροή πιστώσεων στους εργοδότες, στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις.

Η Fed δήλωσε επίσης ότι θα αγοράσει ομόλογα ενυπόθηκων δανείων επεκτείνοντας έτσι τα χρεόγραφα που συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ