ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Με «βέτο» απειλούν Ιταλία και Ισπανία - Ανυποχώρητη η Γερμανία

ΕΕ: Με «βέτο» απειλούν Ιταλία και Ισπανία - Ανυποχώρητη η Γερμανία
AP Photo

Προς ναυάγιο οδεύει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωναϊού. Πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού από την οποία πλήττεται σκληρά η Ιταλία.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα έκδοσης ευρωομόλογου για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, στην οποία εισέρχεται η Ευρωζώνη εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι πρόκειται για «συζήτηση - φάντασμα». Συνέστησε δε προσοχή «όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Ευρωζώνη: «Όχι» από Γερμανία στο «ευρωομόλογο κορωνοϊού»

Το «κορωνο-ομόλογο»

Η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και των κορωνο-ομολόγων, ως προληπτική γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνεδρίαση του οποίοι πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία - προ της συνεδρίασης - επέμεναν στην χωρίς όρους επιστράτευση του ESM και των κορωνο-ομολόγων, προκειμένου να ξεπερασθούν αδυναμίες σε επίπεδο χρηματοδότησης και πιθανά προβλήματα ρευστότητας. Οι χώρες του Βορρά και ειδικά οι Γερμανία και Ολλανδία δεν ήθελαν να υπάρξουν τέτοιες δραστικές λύσεις άμεσα, χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποιες είναι οι οικονομικές της επιπτώσεις.

Αυτός ο διαχωρισμός φάνηκε και προχθές στο Eurogroup και χθες, οπότε εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας τη δημιουργία κορωνο-ομολόγων, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Με την επιστολή τους οι ηγέτες ζήτησαν την ενεργοποίηση όλων των κοινών δημοσιονομικών εργαλείων για να υποστηριχθούν οι εθνικές προσπάθειες και να διασφαλιστεί η οικονομική αλληλεγγύη, ειδικά μέσα στην ευρωζώνη. Επεσήμαναν δε την ανάγκη, «να εργαστούμε για ένα εργαλείο κοινού χρέους το οποίο θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμό για να βρεθεί χρηματοδότηση στις αγορές, στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των χωρών μελών διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία».

Τη σχετική επιστολή συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, η Βελγίδα πρωθυπουργός Σόφι Βίλμες, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ξαβιέ Μπέτελ και ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ