ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Μιλάνο: Πάσχα με συναυλία του Αντρέα Μποτσέλι σε άδεια πλατεία

Κορωνοϊός - Μιλάνο: Πάσχα με συναυλία του Αντρέα Μποτσέλι σε άδεια πλατεία
Szilard Koszticsak/MTI via AP

Συναυλία χωρίς κοινό η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω streaming σε όλον τον κόσμο θα πραγματοποιήσει ο τενόρος Αντρέα Μποτσέλι ανήμερα του καθολικού Πάσχα, στις 19 Απριλίου, στην κεντρική πλατεία του Μιλάνου όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης.

Στη σχετική ανακοίνωση προχώρησε ο δήμαρχος του Μιλάνο, Μπέπε Σάλα, μέσω social media.

«Χθες (σ.σ. Πέμπτη 26 Μαρτίου) το πρωί του τηλεφώνησα και τον προσκάλεσα, σε συννενόηση με την εκκλησία του Μιλάνου, να έρθει στον καθεδρικό ναό ανήμερα του Πάσχα», ανέφερε ο δήμαρχος του Μιλάνου.

«Ο Μποτσελι θα δώσει μια συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής που θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Θα είναι μόνος, χωρίς παρουσία κοινού», πρόσθεσε ο Σάλα.

Από τις 23 Φεβρουαρίου έχει σταματήσει κάθε πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη. Για κάποιες ημέρες ήταν δυνατή η είσοδος σε μουσεία και εκθέσεις, υπό την προϋπόθεση οι επισκέπτες να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, ωστόσο με την εφαρμογή των νέων μέτρων της ιταλικής κυβέρνησης κλειστά παραμένουν κινηματογράφοι, μουσεία, κτλ.

Παράλληλα έχουν ανασταλεί όλες οι πολιτιστικές παραστάσεις, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας. Τόσο στο Μιλάνο όσο και στην υπόλοιπη Ιταλία, έχουν πολλαπλασιαστεί τα streamings καθώς, μεταξύ άλλων, διάφορα μουσεία προσφέρουν μαθήματα και διαδικτυακές ξεναγήσεις στους πολίτες.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι λειτουργίες του καθολικού Πάσχα θα γίνουν φέτος χωρίς την παρουσία πιστών, χωρίς λιτανείες και χωρίς την τελετή του Νιπτήρος, σύμφωνα με ένα διάταγμα που εξέδωσε η Αγία Έδρα.

Οι πιστοί θα ενημερωθούν για τις ακριβείς ώρες των λειτουργιών, ώστε να προσεύχονται αν θέλουν από το σπίτι τους και να τις παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση.

Την Μεγάλη Πέμπτη θα παραλειφθεί η τελετή του Νιπτήρος και δεν θα γίνει λιτανεία μετά το τέλος της λειτουργίας. Την Μεγάλη Παρασκευή, οι ιερείς θα προσευχηθούν για τους ασθενείς και τους νεκρούς. Μόνο εκείνος που ιερουργεί θα φιλήσει τον Εσταυρωμένο και κανείς άλλος.

Κάποιες από τις τελετές, όπως ο Δρόμος του Σταυρού που παραδοσιακά γίνεται στο Κολοσσαίο παρουσία του πάπα, ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ