ΚΟΣΜΟΣ

Αποτροπιασμός στην Ινδία: Ψέκασαν με απολυμαντικό μετανάστες

Αποτροπιασμός στην Ινδία: Ψέκασαν με απολυμαντικό μετανάστες
AP Photo

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση των Αρχών της πολιτείας Ουτάρ Πραντές την Ινδία να ψεκάσει μαζικά με απολυμαντικό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των λεωφορείων, εσωτερικούς μετανάστες που, μετά το lockdown λόγω κορωνοϊού, επέστρεψαν στα χωριά τους. 

Bίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τρία άτομα, ντυμένα με προστατευτικές στολές, να ψεκάζουν με μάνικες μια ομάδα Ινδών εργατών, οι οποίοι κάθονται στο έδαφος στη βόρεια πόλη της Μπαρέιλι.

Ο Άσοκ Γκαουτάμ, ανώτατος αξιωματούχος στην πολιτεία, υπεύθυνος για την αντιμετώπιση του Covid-19, παραδέχτηκε στο CNNi ότι 5.000 άνθρωποι «ψεκάστηκαν δημοσίως» άμα τη αφίξει τους στην Ούταρ Πραντές, πριν τους επιτραπεί να διασκορπιστούν.

«Τους ψεκάσαμε εδώ στο πλαίσιο των διαδικασιών απολύμανσης, δεν θέλουμε να είναι φορείς του ιού, ο οποίος είναι πιθανόν να βρίσκεται στα ρούχα τους. Τώρα όλα τα σύνορα έχουν σφραγιστεί, οπότε δεν θα ξανασυμβεί», λέει.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι το απολυμαντικό φτιάχτηκε από λευκαντική σκόνη και δεν είναι επιβλαβές.

Αν και τα χημικά απολυμαντικά είναι αποτελεσματικά για τις επιφάνειες, μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το να βάλει κανείς απολυμαντικό στο δέρμα του δεν πρόκειται να σκοτώσει τον ιό, αν αυτός έχει ήδη εισχωρήσει στο σώμα του.

«Υπερβολική πράξη»

Ο χημικός καθαρισμός των εργατών προκάλεσε αποτροπιασμό σε πολλούς στην Ινδία. Ο Λαβ Αγκαρβάλ, ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας και Οικογενειακής Ευημερίας, είπε τη Δευτέρα ότι οι τοπικοί φορείς «επιπλήχτηκαν» προσθέτοντας ότι ο ψεκασμός των εργατών δεν αποτελεί «προβλεπόμενη» πρακτική στη χώρα.

«Πρόκειται για μια υπερβολική πράξη κάποιων υπαλλήλων σε τοπικό επίπεδο, είτε από άγνοια είτε από φόβο», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τοπικός δικαστής της Μπαρέιλι, ο Νίτις Κουμάρ, έγραψε στο twitter ότι η εντολή ήταν να απολυμανθούν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους μετανάστες, αλλά οι αρχές «υπερέβαλαν» ψεκάζοντας και προς τους εργάτες. «Δόθηκε εντολή να διενεργηθεί έρευνα για την αναζήτηση των υπευθύνων», πρόσθεσε.

Ο Κουμάρ, ανώτατος αξιωματούχος στην περιοχή, επεσήμανε ακόμη ότι οι εργάτες που απολυμάνθηκαν με τα χημικά βρίσκονται, κατόπιν οδηγίας του ανώτατου υγειονομικού αξιωματούχου της περιοχής, υπό ιατρική παρακολούθηση.

CNNi: Στην Ινδία η κοινωνική απομόνωση για τον κορωνοϊό είναι πολυτέλεια

Το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες από τα 45 εκατομμύρια των οικονομικών μεταναστών εργατών της Ινδίας επέστρεψαν στα σπίτια τους στις επαρχίες καθώς πολλοί από αυτούς έχασαν τις εργασίες τους μετά το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων εξαιτίας του καθολικού lockdown.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι προέτρεψε όλες τις ομοσπονδιακές πολιτείες να σφραγίσουν τα σύνορά τους προκειμένου να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού στις αγροτικές περιοχές. Τώρα οι Αρχές αναζητούν τους μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στις μικρότερες πόλεις και τα χωριά ανά τη χώρα, προκειμένου να τους θέσει υπό 14ήμερη καραντίνα.

Migrant workers sprayed with disinfectant in one Indian state, by Swati Gupta, Esha Mitra, and Vedika Sud, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ