ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Στο εδώλιο Σύροι διακινητές για το ναυάγιο με θύμα τον Αϊλάν

Προσφυγικό: Στο εδώλιο Σύροι διακινητές για το ναυάγιο με θύμα τον Αϊλάν
Πρόσφυγες (φωτό αρχείου) REUTERS/Giorgos Moutafis/Files

Στο εδώλιο κάθονται από την Πέμπτη οι δύο Σύροι διακινητές ανθρώπων που κατηγορούνται για το ναυάγιο που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο οποίο βρήκε τον θάνατο ο 3χρονος Αϊλάν Κούρντι, το αγοράκι που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων.

Ο Μουαφάκα Αλάμπας και ο Άσεμ Άλφρχαντ, δικάζονται από δικαστήριο του Μπόντρουμ, στη νοτιοδυτική Τουρκία με τις κατηγορίες για "διακίνηση μεταναστών" και "εγκληματική αμέλεια που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων".

Σε περίπτωση που το δικαστήριο τους κρίνει ένοχους, θα τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών .

Από την τουρκική δικαιοσύνη διώκεται και ο πατέρας του μικρού Αϊλάν, επειδή «χρησιμοποίησε» το σκάφος που βυθίστηκε, όμως ο Αμπντάλα Κούρντι δεν είναι παρών στο δικαστήριο.

Το τραγικό ναυάγιο είχε σημειωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο βυθίστηκε στα ανοιχτά του τουρκικού θερέτρου του Μπόντρουμ ενώ προσπαθούσε να φτάσει στην Κω. Δώδεκα από τους Σύρους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος πνίγηκαν.

Οι φωτογραφίες του άψυχου Αϊλάν, το πτώμα του οποίου βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα σε μια τουρκική παραλία, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν παγκόσμια αγανάκτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ