ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισπανία: Απαγόρευση της διακοπής ρεύματος ή νερού λόγω απλήρωτων λογαριασμών

Κορωνοϊός - Ισπανία: Απαγόρευση της διακοπής ρεύματος ή νερού λόγω απλήρωτων λογαριασμών
AP Photo/Emilio Morenatti

Η Ισπανία απαγορεύει στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό στους καταναλωτές εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών, στο πλαίσιο των μέτρων που στοχεύουν στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση του νέου κορωνοϊού, έγινε σήμερα γνωστό από τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει την αναστολή πληρωμών των ενυπόθηκων δανείων, συμπεριλαμβάνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα έσοδα των οποίων έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα καραντίνας.

Επιπλέον, θα καταβάλει ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 440 ευρώ στους προσωρινούς εργαζόμενους που απολύθηκαν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν επιδόματα ανεργίας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η δραματική αύξηση του αριθμού των θανάτων στην Ισπανία καθώς ακόμη 849 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία μόλις ημέρα, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από τον νέο κορωνοϊό πλησιάζει τις 95.000.

Μετά και την τελευταία επίσημη καταμέτρηση, η Ισπανία μετράει πλέον 8.189 νεκρούς από την πανδημία και περισσότερα από 94.000 κρούσματα. Περίπου 50.000 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ περί τους 20.000 έχουν θεραπευτεί.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε μία ημέρα είχε καταγραφεί την Κυριακή, με 838 ασθενών του κορωνοϊού να καταλήγουν μέσα σε μόλις 24 ώρες. Η χθεσινή ελαφριά μείωση στον αριθμό των νεκρών (812) είχε κάνει τις υγειονομικές αρχές της χώρας να ελπίσουν ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι κοντά. Ωστόσο και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, 9.222 περισσότερα από χθες, δεν αφήνει πολλά περιθωρια για αισιοδοξία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ πρότεινε σήμερα αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκάλεσε η επιδημία του νέου κορωνοϊού.

«Ίσως να πρέπει να βελτιώσουμε την ευρωπαϊκή ταμειακή ροή, ίσως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να πρέπει να είναι μεγαλύτερος», δήλωσε η Γκονθάλεθ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν προσπάθειες, αλλά υπάρχει ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε επίσης η ίδια.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ