ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν και κυβέρνηση στο ίδιο τραπέζι - Ιστορική συνάντηση μετά από 18 χρόνια

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν και κυβέρνηση στο ίδιο τραπέζι - Ιστορική συνάντηση μετά από 18 χρόνια
Φωτογραφία αρχείου / Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι AP Photo/Rahmat Gul

Για πρώτη φορά εδώ και 18 χρόνια, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συνάντησε στην Καμπούλ εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης προκειμένου να συζητήσουν μια ανταλλαγή κρατουμένων, ανακοίνωσαν σήμερα οι αφγανικές αρχές, ένα προαπαιτούμενο προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας.

Τα δύο μέρη συζήτησαν «πρόσωπο με πρόσωπο» χθες, Τρίτη, στην αφγανική πρωτεύουσα, όπου «προχώρησαν στις τεχνικές πλευρές και θα συναντηθούν και αύριο (Πέμπτη) για περισσότερες διαπραγματεύσεις», γνωστοποίησε το αφγανικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, ένα κυβερνητικό όργανο, στο Twitter.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001 από έναν διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συναντούν επίσημα στην πρωτεύουσα εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Καμπούλ, χαρακτηρίζοντας τις αφγανικές αρχές «μαριονέτα» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα δύο μέρη είχαν συζητήσει πρόσφατα μέσω βιντεοδιάσκεψης για το θέμα της απελευθέρωσης κρατουμένων προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό.

Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τη συνάντηση αυτή, σε ηχητικό μήνυμα που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μια «τεχνική ομάδα» βρίσκεται στην Καμπούλ για να «ταυτοποιήσει τους κρατούμενους» που διεκδικούν οι εξεγερμένοι, εξήγησε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Αλλά «δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση. Δεν θα υπάρξει καμία πολιτική συζήτηση εδώ», πρόσθεσε.

Η ανταλλαγή των 5.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν με 1.000 μέλη των αφγανικών δυνάμεων που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων, είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας που υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου στην Ντόχα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αντάρτες, ένα έγγραφο το οποίο δεν έχει επικυρώσει η Καμπούλ.

Στο κείμενο αυτό, η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε μια αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσα σε 14 μήνες υπό τον όρο ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις ασφαλείας και θα ξεκινήσουν έναν «ενδοαφγανικό» διάλογο.

Οι συζητήσεις αυτές, που δεν έχουν προηγούμενο, καθυστέρησαν λόγω διαφωνιών για το κρίσιμο θέμα της απελευθέρωσης των κρατουμένων.

Η Καμπούλ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από καθυστέρηση πολλών μηνών, έναν κατάλογο 21 διαπραγματευτών, ανάμεσα στους οποίους πέντε γυναίκες, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν στον διάλογο. Όμως οι Ταλιμπάν έσπευσαν να απορρίψουν αυτό τον κατάλογο και η βία δεν έχει σταματήσει.

Επτά άμαχοι, εκ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη νάρκης σε έναν δρόμο της επαρχίας Χελμάντ (νότια), προπύργιο των Ταλιμπάν, δήλωσε ο Ομάρ Ζουάκ, εκπρόσωπος της επαρχίας.

«Οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν τη νάρκη», πρόσθεσε.

Οι τελευταίοι, που έχουν σταματήσει την επίθεσή τους εναντίον των ξένων δυνάμεων, συνεχίζουν παρά τις συζητήσεις με την Καμπούλ, να θέτουν στο στόχαστρο τις αφγανικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα.

Περίπου 20 αστυνομικοί, στρατιώτες και παραστρατιωτικοί που πρόσκεινται στην κυβέρνηση σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις των εξεγερμένων τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ