ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλεί σε «συνεργασία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Κορωνοϊός: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλεί σε «συνεργασία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ASSOCIATED PRESS/ File

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Πέμπτη (2/4) με ευρεία συναίνεση απόφαση που καλεί στη «διεθνή συνεργασία» και στην υιοθέτηση της «προσέγγισης της πολυμερούς συνεργασίας» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, το πρώτο κείμενο του ΟΗΕ για την κρίση που ψηφίζεται αφότου ξέσπασε o COVID-19.

Η απόφαση, στην οποία προσπάθησε μάταια να προβάλλει αντίσταση η Ρωσία παρεμβάλλοντας ένα ανταγωνιστικό προσχέδιο, το οποίο υποστηρίχθηκε από άλλα τέσσερα κράτη, υπογραμμίζει επίσης την «ανάγκη να γίνονται πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και καταδικάζει «κάθε μορφή διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας» στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της πανδημίας».

Το κείμενο υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στην υγειονομική και οικονομική κρίση, που είναι πλέον παγκόσμια.

Η απόφαση της ΓΣ καταρτίστηκε και υποβλήθηκε προς συζήτηση και ψήφιση από έξι χώρες (Ελβετία, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Γκάνα). Τελικά την προσυπέγραψαν 188 από τα 193 κράτη-μέλη που μετρά ο ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Οι πέντε χώρες που δεν υιοθέτησαν το κείμενο είναι η Ρωσία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα.

Οι χώρες αυτές συνέταξαν μια «δήλωση», με πρωτοβουλία της Μόσχας, που ήταν ανταγωνιστική προς αυτή που υιοθετήθηκε. Έκανε επίσης προτροπή στη συνεργασία, ωστόσο συμπεριλάμβανε εμμέσως το αίτημα να υπάρξει γενικευμένη άρση των διεθνών κυρώσεων. Η Ρωσία, που υφίσταται βαριές κυρώσεις εξαιτίας της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία και της ευρύτερης διένεξης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, στηλιτεύει ότι έτσι εμποδίζεται να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία, μεταξύ άλλων, παρενέβησαν χθες για να εμποδίσουν την υιοθέτηση αυτής της «δήλωσης», που θα απαιτείτο να εγκριθεί συναινετικά, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές.

Αντίθετα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, έχουν όμως σημαντικό πολιτικό και ηθικό βάρος.

Μέχρι σήμερα, στο ΣΑ δεν υπήρξε συμφωνία για κανένα σχέδιο απόφασης, παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σχέδια έφεραν αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και την Κίνα διότι η Ουάσιγκτον θέλει να υπογραμμιστεί η προέλευση του ιού.

Κράτη-μόνιμα μέλη του με δικαίωμα βέτο, η Κίνα και η Ρωσία αντιμετωπίζουν εξάλλου με δισταγμό αν όχι σκεπτικισμό το ενδεχόμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας, αντικείμενο του οποίου είναι η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, να καταπιαστεί με ένα ζήτημα κυρίως υγειονομικό και οικονομικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ