ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Φον Ντερ Λάιεν: Εξετάζεται αν θα παραταθεί το κλείσιμο των συνόρων

Κορωνοϊός - Φον Ντερ Λάιεν: Εξετάζεται αν θα παραταθεί το κλείσιμο των συνόρων
AP Photo

Συνομιλίες διεξάγονται ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με το αν θα παραταθεί ή όχι το κλείσιμο των συνόρων πέραν των εορτών του καθολικού Πάσχα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε μετά το Πάσχα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Η Φον Ντερ Λάιεν επανέλαβε επίσης ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πάρει την μορφή ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Ευρώπης μετά το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι η ίδια αισθάνεται πως η Ευρώπη που θα αναδυθεί από την κρίση του νέου κορωνοϊού θα είναι ισχυρότερη.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση αυτή θα χρειασθεί ταχείες απαντήσεις. Δεν μπορούμε να αφιερώσουμε ένα, δύο ή τρία χρόνια για να εφεύρουμε νέα εργαλεία», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν την Πέμπτη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο γνωστό ως MFF είναι το ισχυρότερο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε την MFF κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει σημαντικό τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης... Πολλοί μιλούν αυτήν την στιγμή για κάτι που αυτό το ονομάζει Σχέδιο Μάρσαλ. Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να είναι το Σχέδιο Μάρσαλ που καταρτίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση για τους ευρωπαϊκούς λαούς», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ