ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Ξεκίνησε η μετακίνηση μεταναστών από τους καταυλισμούς του Καλαί

Κορωνοϊός - Γαλλία: Ξεκίνησε η μετακίνηση μεταναστών από τους καταυλισμούς του Καλαί
(AP Photo/Thibault Camus)

Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, η εκκένωση των καταυλισμών μεταναστών στο Καλαί της βορείου Γαλλίας προς άλλα κέντρα υποδοχής, όπου θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου 650 μετανάστες, σύμφωνα με τις αρχές και 1.000 σύμφωνα με τις ΜΚΟ, ζουν σε κακές συνθήκες στο Καλαί, περιμένοντας την ώρα που θα μπορέσουν να περάσουν τα Στενά της Μάγχης προς την Αγγλία. Στο σημείο βρίσκονταν ήδη δύο λεωφορεία, σύμφωνα με τις πηγές, και δύο εξ αυτών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ετέθησαν σε απόσταση από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι μετανάστες αυτοί «αμέσως μετέβησαν στα διαμερίσματα που έχουν οριστεί για την παρακολούθησή τους», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, καθώς οι αρχές έχουν προβλέψει για καμιά εικοσαριά διαμερίσματα ειδικά για όσους έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού που δρομολόγησαν οι αρχές «στόχο έχει να ληφθεί μέριμνα για έναν άστεγο πληθυσμό», του οποίου η παρουσία στις παρυφές του Καλαί δημιουργεί «σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία» και «διαταράσσει τη δημόσια γαλήνη», τονίζεται στην ανακοίνωση του Νομάρχη. Επίσης, προστίθεται, «ανταποκρίνεται στη πανεθνική λογική του περιορισμού των ανθρώπων».

Από σήμερα, «λεωφορεία θα μεταφέρουν τους ανθρώπους αυτούς σε κέντρα φιλοξενίας», σε πολλά άλλα σημεία του νομού Πα-ντε-Καλαί, καθώς «έχει επιτευχθεί διαθεσιμότητα 400 θέσεων και συνεχίζονται οι έρευνες για να συμπληρωθεί ο αριθμός τους», τονίζει ο νομάρχης, προσδιορίζοντας πως οι μετακινήσεις θα ολοκληρωθούν μέσα σε δύο εβδομάδες.

Αυτές οι μετακινήσεις «θα γίνουν στη βάση της εθελοντικής προσφοράς, όμως θα μπορεί και να ληφθούν μέτρα εξαναγκασμού,όπου υπάρξει ανάγκη, σύμφωνα με τις κείμενες νομικές διατάξεις», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ