ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Γαλλία: 7.560 οι θάνατοι από την αρχή της επιδημίας

Κορωνοϊός – Γαλλία: 7.560 οι θάνατοι από την αρχή της επιδημίας
Thomas Samson, Pool via AP

Η Γαλλία μετρά 7.560 θανάτους από κορωνοϊό ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας Ζερόμ Σαλμόνα.

Από αυτούς 5.532 άνθρωποι πέθαναν στα νοσοκομείο και 2.028 σε οίκους ευγηρίας και άλλα νοσηλευτικά και κοινωνικά ιδρύματα. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από λοιμώξεις από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο ήταν 441, λιγότεροι από τους 588 μια μέρα νωρίτερα, τόνισε ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι πρώτοι απολογισμοί που αφορούν τα νοσηλευτικά και κοινωνικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των οίκων ευγηρίας, άρχισαν να δημοσιεύονται την Πέμπτη. Την Παρασκευή, τουλάχιστον 1.416 θάνατοι είχαν αναφερθεί σε αυτά τα ιδρύματα.

Γαλλία παρήγγειλε 2 δισεκατομμύρια μάσκες

Η Γαλλία συνεχίζει τις προσπάθειές της να εφοδιαστεί με μάσκες και οι παραγγελίες της σε κατασκευαστές στην Κίνα έχουν ήδη φθάσει τα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια κομμάτια, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν.

«Αναφορικά με τις μάσκες που έχουμε παραγγείλει στην Κίνα, δεν πρέπει να απέχουμε πολύ από τα δύο δισεκατομμύρια και συνεχίζουμε να στέλνουμε παραγγελίες» είπε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό μέσο Brut.

«Οι παραγγελίες που έχουμε στείλει για μάσκες είναι μεγαλύτερες από τον αριθμό που λαμβάνουμε», καθώς υπάρχει ένας «παγκόσμιος ανταγωνισμός», υπογράμμισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες της Γαλλίας, που καταβάλλει παράλληλα, για να ενισχύσει την παραγωγή μασκών σε εθνικό επίπεδο.

Συγγνώμη από τηλεοπτικό δίκτυο

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ζήτησε σήμερα συγγνώμη, για τις «απόλυτα ανάρμοστες» δηλώσεις που έκανε ένας δημοσιογράφος του, κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης του πανεθνικού φόρου τιμής που απέτινε η Κίνα στα θύματα του κορονοϊού.

«Θάβουν Πόκεμον» ακούστηκε να λέει κάποιος στον «αέρα» σήμερα το πρωί, ενώ προβάλλονταν πλάνα από τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρη την Κίνα στο πλαίσιο της ημέρας εθνικού πένθους, στη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τον Covid-19.

Ο δημοσιογράφος του BFMTV και BFM Business Εμανουέλ Λεσίπρ ζήτησε κατόπιν προσωπικά συγγνώμη, διότι έκανε το παραπάνω σχόλιο, προκαλώντας την αγανάκτηση των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της μετάδοσης των εκδηλώσεων τιμής στα θύματα στην Κίνα, προέβην σε μια απόλυτα ανάρμοστη δήλωση, καθώς πίστευα ότι τα μικρόφωνα ήταν κλειστά. Ήταν απολύτως ανάρμοστο, λυπάμαι ειλικρινά και επαναλαμβάνω τη συγγνώμη μου» είπε αργότερα στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης.

Το δίκτυο και ο διευθυντής του Μαρκ Ολιβιέ Φοζιέλ επίσης ζήτησαν συγγνώμη «μετά την ακούσια μετάδοση απολύτως ανάρμοστων σχολίων στο πλατό, σήμερα το πρωί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ