ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Κλούνεϊ: Από την Μπερλινάλε στη Μέρκελ και τους πρόσφυγες

Τζ. Κλούνεϊ: Από την Μπερλινάλε στη Μέρκελ και τους πρόσφυγες
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ (George Clooney) στη συνέντευξη Τύπου για την προώθηση της νέας του ταινίας «Hail, Caesar!», κατά την πρώτη ημέρα της 66ης Μπερλινάλε (11/2-21/2), στις 11 Φεβρουαρίου 2016, στο Βερολίνο REUTERS/Stefanie Loos

O διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ (George Clooney) θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) και με αιτούντες άσυλο για να συζητήσει μαζί τους την προσφυγική κρίση, όπως έκανε γνωστό σήμερα (11/2) στη γερμανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Berlinale).

«Θα συναντήσω την Άνγκελα Μέρκελ αύριο για να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε σχετικά με το ποια μηνύματα μπορούμε να στείλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε (...) για να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Κλούνεϊ, ο οποίος πρωταγωνιστής της ταινίας των αδελφών Κοέν «Άβε, Καίσαρα!», με την προβολή της οποίας άνοιξε σήμερα η αυλαία της 66ης Μπερλινάλε.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίας δεν σχολίασε τις πληροφορίες.

Ο Αμερικανός ηθοποιός, που είναι γνωστός για τις πολιτικές του παρεμβάσεις και το ανθρωπιστικό του έργο, ιδιαίτερα στο Νταρφούρ (Darfur), προσέθεσε ότι θα συναντηθεί επίσης «αύριο με πρόσφυγες».

«Αφιέρωσα πολύ από τον χρόνο μου σε αυτές τις ερωτήσεις. Το ενδιαφέρον μου είναι καθολικό», επισήμανε ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη στιγμή. Εκτυλίσσονται πολλές καταστάσεις που επιδεινώνονται όπως όλοι μας το γνωρίζουμε κι υπάρχουν πολλές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα και πρέπει να συνεχιστούν.

«Πιστεύω ότι αυτές τις ιστορίες τις αφηγούνται προς το παρόν καλύτερα τα μέσα ενημέρωσης» και όχι ο κινηματογράφος, συνέχισε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούν «κάποια χρόνια προτού το κάνουμε στις ταινίες».

Ο Κλούνεϊ ανέφερε ότι, κατά τη γνώμη του, το προσφυγικό δεν συζητείτε με αρκετή σαφήνεια στις ΗΠΑ.

Διανύουμε δυστυχώς μια πολιτική συγκυρία στην χώρα μας, επομένως δεν μιλάμε και πολύ για το τι συμβαίνει στον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης του Καίσαρα Τζόελ Κοέν (Joel Coen) σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση είναι «ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», υπενθυμίζοντας ότι ο «Άνθρωπος Πατρίδα» του Ζακ Οντιάρ (Jacques Audiard), ταινία που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο Φεστιβάλ των Κανών, στην επιτροπή του οποίου προήδρευαν οι αδελφοί Κοέν– διαπραγματεύεται το θέμα «των προσφύγων».

Μεσούσης της προσφυγικής κρίσης, με τη Γερμανία να έχει υποδεχθεί το 2015 περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, η φετινή Μπερλινάλε θα επικεντρωθεί ιδιαιτέρα στην προσφυγική κρίση.

Το ντοκιμαντέρ «Fuocoammare» του Ιταλού Τζανφράνκο Ρόσι (Gianfranco Rosi), που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα, είναι αφιερωμένο στη νήσο Λαμπεντούζα (Lampedusa), ενώ τουλάχιστον άλλες δέκα ταινίες σε διαφορετικές κατηγορίες του φεστιβάλ περιγράφουν τον αντίκτυπο των μεταναστευτικών ροών στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Η Μπερλινάλε διοργανώνει, επίσης, πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες, που συμπεριλαμβάνουν δωρεές, προσκλήσεις σε προβολές ή εκπαιδευτικά σεμινάρια με την ομάδα του φεστιβάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ