ΚΟΣΜΟΣ

Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο επέμβασης κατά του ISIS

Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο επέμβασης κατά του ISIS
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ (Ashton Carter) απέναντι στον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed Bin Salman), στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών που συμμετέχουν στην διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ κατά του ISIS, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του NATO στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Virginia Mayo/Pool

Το NATO, που μέχρι σήμερα αρνούνταν να συμμετάσχει ευθέως στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, «εξετάζει το ενδεχόμενο» να ενταχθεί στις τάξεις του, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Πενταγώνου Άστον Κάρτερ (Ashton Carter).

«Χάρη στην ηγεσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξετάζουμε το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να ενταχθεί στον συνασπισμό με την ιδιότητα του πλήρους μέλους», επισήμανε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν το καθένα χωριστά στον συνασπισμό εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όμως ως συλλογική οντότητα το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είχε έως σήμερα επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις από τις επιχειρήσεις.

Όπως το έθεσε ξεκάθαρα ο Αμερικανός υπουργός:

Ως νέο μέλος το ΝΑΤΟ θα προσφέρει μοναδικές δυνατότητες στον συνασπισμό, όπως επίσης την εμπειρία του στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των εταίρων (αποστολές εκπαίδευσης και καθοδήγησης), στην εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων και την σταθεροποίηση μετά τον πόλεμο.

Ο Κάρτερ διευκρίνισε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα συζητήσουν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» για τον «κατάλληλο ρόλο» που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει στους κόλπους του συνασπισμού, ο οποίος διεξάγει εδώ και 18 μήνες αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Άστον Κάρτερ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την ολοκλήρωση μια συνεδρίασης με τους ομολόγους του από τις 49 χώρες που επιχειρούν στη Συρία, μεταξύ αυτών του Ιράκ και του Αφγανιστάν, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τους εταίρους τους να συνεισφέρουν περαιτέρω σε όπλα, εξοπλισμούς, στρατεύματα και σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί το «σχέδιο της στρατιωτικής εκστρατείας» του συνασπισμού, που στοχεύει σε πρώτη φάση στην ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, και της Ράκας, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, εξήγησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην έναρξη των συνομιλιών.

Διεθνής Αμνηστία: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η «αναχαίτιση» προσφύγων

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε με ανακοίνωσή της από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και να μην επιστρέφονται, παράνομα, πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να γίνουν ένα ακόμη εμπόδιο μεταξύ των προσφύγων και της διεθνούς προστασίας που δικαιούνται νομίμως», δήλωσε η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, Ιβέρνα Μακγκόουαν (Iverna McGowan), υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη «αναχαίτιση» προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και η επιστροφή τους στην Τουρκία θα ήταν «μια σοβαρή καταπάτηση του δικαιώματός τους να ζητήσουν άσυλο και παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ