ΚΟΣΜΟΣ

Δεν έχει αλλάξει η απόφαση της Μέρκελ να μην είναι ξανά υποψηφία

Δεν έχει αλλάξει η απόφαση της Μέρκελ να μην είναι ξανά υποψηφία
AP Photo/Alessandra Tarantino

Το περιβάλλον της καγκελαρίου Μέρκελ διαψεύδει ότι δεν έχει αλλάξει η απόφασή της να μην είναι υποψήφια ξανά για την καγκελαρία.

Ο προσωπάρχης της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL/n-tv πως δεν πιστεύει ότι τα σχέδια της καγκελαρίου να μην είναι υποψήφια για πέμπτη θητεία έχουν αλλάξει. Η εφημερίδα Bild έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μέρκελ μπορεί να διεκδικήσει μια πέμπτη θητεία στην καγκελαρία. «Δεν πιστεύω ότι είναι τώρα καιρός για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν. «Έχει δηλώσει πως αυτή είναι η τελευταία θητεία της στην καγκελαρία και πιστεύω πως τίποτε δεν έχει αλλάξει σχετικά μ' αυτό», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ ηγείται της Γερμανίας εδώ και 15 χρόνια και έχει δηλώσει πως δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της το φθινόπωρο του 2021.

Άρθρο Σόιμπλε-Φεράν

«Να σκεφτούμε πώς θα κάνουμε νέα βήματα για περισσότερη αλληλεγγύη και δημοσιονομική ολοκλήρωση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί και ότι τα κοινοβούλιά μας μπορούν να συνεισφέρουν ώστε να διαλυθούν οι παρανοήσεις και να προχωρήσουμε μαζί», τονίζουν ο Πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν σε κοινό τους άρθρο που φιλοξενείται στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» την γαλλική "Les Echos".

Οι πρόεδροι των δύο εθνικών κοινοβουλίων γράφουν επίσης ότι, εξαιτίας της παρούσας κρίσης, «πρέπει να κινητοποιηθούν και να επεκταθούν με την απαραίτητη ευελιξία ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Επιπλέον πρέπει να τεθούν προσωρινά εκτός ισχύος στην παρούσα κρίση οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα χρέη».

Με αυτό τον τρόπο, οι Σόιμπλε και Φεράν παρεμβαίνουν στη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει οικονομικά στην πανδημία του κορωνοϊού. Η γαλλική κυβέρνηση είναι υπέρ της δημιουργίας των λεγόμενων ομολόγων κορωνοϊού, ενώ η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απολύτως αντίθετη. Ο Σόιμπλε είναι αντίθετος στην αμοιβαιοποίηση χρεών στην ευρωζώνη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ