ΚΟΣΜΟΣ

Σάντερς - Κλίντον στην έκτη τηλεμαχία των Δημοκρατικών

Σάντερς - Κλίντον στην έκτη τηλεμαχία των Δημοκρατικών
REUTERS/Jim Young

Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς αντάλλαξαν φραστικά πυρά για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά και τη Wall Street, στη διάρκεια νέας τηλεμαχίας, χθες το βράδυ.

Η Κλίντον κατηγόρησε τον Σάντερς ότι παραπλανά τους Αμερικανούς, με το σχέδιο του για την υγεία, ενώ δίνει υποσχέσεις τις οποίες “δε μπορεί να κρατήσει.”

Το έκτο τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο υποψηφίων, είχε αρκετές στιγμές έντασης, ενώ σε γενικές γραμμές ήταν πιο ήρεμο, από την τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση. Η Κλίντον υποστήριξε ότι η πρόταση Σάντερς για ένα συνολικό σύστημα υγείας για όλους (Medicare-for-all plan) θα σημάνει την αποδιοργάνωση του συστήματος που προώθησε ο πρόεδρος Ομπάμα (Obamacare) και θα προκαλέσει έναν ακόμη κύκλο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

“Βασίζοντας την άποψη μου, σε κάθε ανάλυση που μπορώ να βρω από ανθρώπους που το αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, οι αριθμοί δε βγαίνουν,” είπε η Κλίντον στον Σάντερς. “Είναι μία υπόσχεση, η οποία δε μπορεί να υλοποιηθεί, “ τόνισε.

Ο Σάντερς από την πλευρά του, υποστήριξε ότι δε θα αποδιοργανώσει το σύστημα Obamacare, αλλά απλά θα προχωρήσει για να παρέχει ότι παρέχουν οι περισσότερες βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή κάλυψη υγείας, για όλους.

ΝΤΙΜΠΕΙΤ

REUTERS/Darren Hauck

“Δεν πρόκειται ν' αποδιοργανώσουμε τίποτα,” είπε ο Σάντερς. “Κατά την άποψή μου, η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, όχι ένα προνόμιο και θα πολεμήσω γι αυτό,” τόνισε.

Ο Σάντερς επανέλαβε τον ισχυρισμό του, ότι η Κλίντον είναι υπόχρεη στα συμφέροντα της Wall Street, τα οποία και εκπροσώπησε ως γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι έλαβε δωρεές 15 εκατ δολαρίων από τoυς χρηματιστές.

“Ας μη προσβάλουμε τη νοημοσύνη των Αμερικανών,” είπε. “Γιατί η Wall Street έκανε τόσο μεγάλες προεκλογικές δωρεές; Υποθέτω ότι για πλάκα θέλουν να σκορπούν το χρήμα τους, τριγύρω,” τόνισε με αρκετή δόση σαρκασμού ο Σάντερς.

Από την πλευρά της, η Κλίντον υποστήριξε ότι οι δωρεές δε σημαίνουν ότι ήταν υποχείριο της Wall Street, αντιπαραβάλλοντας ότι και ο πρόεδρος Ομπάμα πήρε δωρεές από τη Wall Street για τις προεκλογικές εκστρατείες του. “Όταν ήταν ανάγκη, σήκωσε το ανάστημά του και βρέθηκε απέναντί τους,” τόνισε η Κλίντον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ