ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Επιδίωξη λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας

Κυπριακό: Επιδίωξη λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (φωτό αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ Andrea Bonetti

Για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και τα αποτελέσματά τους ενημέρωσε τη Βουλή ο Νίκος Αναστασιάδης, για πρώτη φορά από την έναρξη των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος της Κύπρου αφού αναφέρθηκε σε όλα τα κεφάλαια των συνομιλιών και ξεκαθάρισε πως «δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών», τόνισε πως σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα επήλθε συναντίληψη στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε άλλα υπάρχουν μικρές διαφορές, ή ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκτίμησε πως είναι δυνατόν να υπάρξει λύση του Κυπριακού εντός του 2016, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «απαιτείται χρόνος προκειμένου η συμφωνία που θα τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα να είναι ολοκληρωμένη, χωρίς κενά ή ασάφειες».

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι ισχύει η απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιδίωξη λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στη συνέχεια ανέλυσε τις πρόνοιες του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, που αποτελούν τη βάση της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, δεδομένης και της συμφωνίας σε αυτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Απέρριψε τη θέση ότι η βάση της επιδιωκόμενης λύσης οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπενθύμισε τη σαφή θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως «δεν γίνεται αποδεκτό ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκειται στις όποιες μορφές εγγυήσεων».

Τα ερωτήματα που έθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης

-Υπάρχει άλλη από την επιλογή της συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειας ώστε το συντομότερο να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας;
-Υπάρχει άλλος τρόπος ανάκτησης εδαφών ή επιστροφής περιουσιών;
-Υπάρχει άλλη επιλογή ανάσχεσης του εποικισμού;
-Υπάρχει άλλη οδός αποτροπής της μετατροπής του κατεχόμενου τμήματος σε τουρκική επαρχία;
-Υπάρχει άλλη μέθοδος διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατοχύρωσης των τεσσάρων ελευθεριών, με πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της χώρας;
-Υπάρχει άλλη μέθοδος διάσωσης της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς;

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη τα ερωτήματα, είναι ανεξάντλητα και τόνισε: «δεν απευθύνομαι μόνο στους Ελληνοκύπριους, αλλά ανάλογοι προβληματισμοί πρέπει να απασχολήσουν και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, που με νηφαλιότητα θα πρέπει να αναλογιστούν ποιό θα είναι το δικό τους μέλλον σε μία μοιρασμένη πατρίδα ή το όφελος τους από το τερματισμό της παρούσας κατάστασης».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, θα πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους πως «η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού, που θα δημιουργεί συνθήκες αλληλοσεβασμού και που δεν θα επιτρέπει την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας, ούτε φυσικά και το αντίστροφο. Μία συμφωνία που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους».

Τέλος διαβεβαίωσε πως η επίκληση των όποιων κινδύνων από τη μη λύση, δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως διάθεση από μέρους του να αποδεχθεί σχέδιο, που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ή τις ανησυχίες του Κυπριακού λαού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ