ΚΟΣΜΟΣ

Νησιά Φίτζι: Ο κυκλώνας Χάρολντ έφερε καταστροφές και τραυματισμούς

Νησιά Φίτζι: Ο κυκλώνας Χάρολντ έφερε καταστροφές και τραυματισμούς
Φωτογραφία αρχείου (Brett Phibbs/New Zealand Herald via AP, File

Ισχυρός τροπικός κυκλώνας έπληξε σήμερα το νησιωτικό κράτος των Φίτζι στον Νότιο Ειρηνικό, καταστρέφοντας κτήρια και προκαλώντας τραυματισμούς στην πρωτεύουσά του Σούβα, κάτι το οποίο εντείνει τις πιέσεις που ήδη δέχεται ο πληθυσμός του λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού.

Ο κυκλώνας Χάρολντ, η ισχύς του οποίου βρίσκεται στην ανώτερη βαθμίδα, το 5, της κλίμακας μέτρησης, πέρασε από το νότιο τμήμα των Φίτζι γύρω στο μεσημέρι, ισοπεδώνοντας σπίτια και κόβοντας τις γραμμές επικοινωνίας στο αρχιπέλαγος, το οποίο έχει υιοθετήσει περιορισμούς στις μετακινήσεις για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της Covid-19.

«Έχουμε δει αναφορές για τραυματισμούς», δήλωσε ο διεθυντής του Εθνικού Γραφείου Διαχείρισης Καταστροφών Βάσιτι Σόκο.

«Τώρα όσον αφορά τον αριθμό ή την σοβαρότητα των τραυματισμών, αυτό είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη», πρόσθεσε.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θανάτους, αλλά περίπου 10 σπίτια στην Σούβα έχουν καταστραφεί, διευκρίνισε.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και κατεστραμμένα κτίρια στη Σούβα φαίνονται σε βίντεο και φωτογραφίες, η γνησιότητα των οποίων δεν έχει επαληθευτεί, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με το νότιο νησί Καπάβου, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε στο δίκτυο επικοινωνίας ο κυκλώνας, πρόσθεσε ο Σόκο.

Κατάσταση ύψιστου συναγερμού

Ο κυκλώνας ενέσκηψε στο νησιωτικό αυτό κράτος στον Ειρηνικό την ώρα που ο πληθυσμός του βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο οποίος έχει προσβάλλει 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει τον θάνατο 82.000.

Αν και τα Φίτζι έχουν μόνον 15 κρούσματα και κανέναν θάνατο μέχρι στιγμής από τον SARS-CoV-2, ο πρωθυπουργός τους Φρανκ Μπαϊνιμαράμα έχει λάβει διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση των μη απαραίτητων συναθροίσεων άνω των 20 ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, εκτός κι αν οι αρχές τους καλέσουν να απομακρυνθούν από αυτά.

Στην περίπτωση απομάκρυνσης από τα σπίτια, «τα κέντρα υποδοχής του πληθυσμού είναι ασφαλή, αποστειρωμένα και ελέγχονται ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεπεραστούν οι δυνατότητές τους», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτοί που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της απειλής του κορωνοϊού δεν θα αναμειχθούν με άλλους», σημείωσε.

Ο κυκλώνας Χάρολντ, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στα Νησιά Σολομώντα προτού καταστρέψει κτίρια στο Βανουάτου, αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του προς τα Τόνγκα εντός των ημερών, σύμφωνα με μετεωρολόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ