ΚΟΣΜΟΣ

«Μαύρη λίστα» τουριστών φτιάχνει η Κίνα μετά τη βεβήλωση του Σινικού Τείχους

«Μαύρη λίστα» τουριστών φτιάχνει η Κίνα μετά τη βεβήλωση του Σινικού Τείχους
AP Photo/Andy Wong

«Μαύρη λίστα» τουριστών δημιουργούν οι Αρχές της Κίνας θέλοντας, μέσω της δημόσιας κατακραυγής, να αποτρέψουν τους τουρίστες από το να βανδαλίζουν το πιο επιβλητικό και χαρακτηριστικό αξιοθέατο της χώρας, το Σινικό Τείχος

Το Σινικό Τείχος αποτελείται από 4 κύρια τμήματα με πιο δημοφιλές το αναστηλωμένο οχυρό του Μπάνταλινγκ, το κοντινότερο στο Πεκίνο όπου συρρέουν πλήθη των τουριστών για να θαυμάσουν την εκπληκτική θέα.

Το τμήμα αυτό άνοιξε και πάλι στις 24 Μαρτίου, αφού παρέμεινε κλειστό για περίπου δύο μήνες λόγω του ξεσπάσματος του κορωνοϊού. Την ίδια εκείνη ημέρα, ένας επισκέπτης φέρεται πως πιάστηκε στην κάμερα να βανδαλίζει το ιστορικό μνημείο με ένα κλειδί.

Η είδηση διαδόθηκε πολύ γρήγορα προκαλώντας την οργή των Κινέζων χρηστών. Το hashtag #八达岭长城恢复开放首日被刻字, το οποίο μεταφράζεται στο «Σινικό Τείχος βανδαλίζεται την πρώτη μέρα που ξανανοίγει», έγινε δημοφιλές στο Weibo, την πιο διάσημη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων της Κίνας.

«Πώς γίνεται αυτές οι απείθαρχες συμπεριφορές να επαναλαμβάνονται;», αναρωτιέται ένας χρήστης. «Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται για πέντε ημέρες, ώστε να θυμούνται το μάθημα».

Απαντώντας, το Γραφείο του Σινικού Τείχους, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διοικητικές και δημόσιες υποθέσεις στην ειδική τουριστική ζώνη του Μπάνταλινγκ, από τις 6 Απριλίου ξεκίνησε να εφαρμόζει μια σειρά νέων πειθαρχικών μέτρων κατά των βανδαλισμών.

Σύμφωνα με αυτά, θα επιβάλει διοικητικές κυρώσεις για επτά τύπους βανδαλισμού πολιτισμικών κειμηλίων, «συμπεριλαμβανομένου του σκαλίσματος και άλλων σκόπιμων ζημιών».

Οι παραβάτες μάλιστα θα προστίθενται σε μια μαύρη λίστα που θα δημοσιοποιείται τακτικά για να «αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να ασκήσει πίεση [στους τουρίστες]».

Επίσης, οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς όταν προσπαθούν να αγοράσουν online εισιτήρια για το Σινικό Τείχος στο μέλλον, αν και η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποιους.

Εν τω μεταξύ, το γραφείο πληροφοριών της δημοτικής κυβέρνησης του Πεκίνου δήλωσε ότι σκέπτεται να απαγορεύσει στους τουρίστες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα να εισέλθουν σε άλλα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Αν έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα, οι παραβάτες θα υφίστανται και τις ποινικές συνέπειες του νόμου.

great wall4 copy


Πηγή: AP Photo

Τόσο οι χρήστες όσο και τα ΜΜΕ χαιρέτισαν τους νέους κανονισμούς.

«Η επιδημία έχει ήδη τραυματίσει σημαντικά την τουριστική βιομηχανία, καθιστώντας ακόμα πιο αφόρητη την κακοποίηση του Σινικού Τείχους», αναφέρει ένα άρθρο γνώμης στην κρατική εφημερίδα Beijing Youth Daily.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα συντάσσει μαύρη λίστα τουριστών.

Κάποια πάρκα στο Πεκίνο έχουν επίσης μαύρη λίστα επισκεπτών ενώ χρησιμοποιούν σαρωτές προσώπων για να εμποδίσουν τους επισκέπτες αυτούς να εισέλθουν σε αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ