ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: O Μπέρνι Σάντερς αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: O Μπέρνι Σάντερς αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε ότι τερματίζει την εκστρατεία του να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Αποσύρεται μετά από μια σειρά από κομβικές ήττες από τον Τζο Μπάιντεν στις εσωκομματικές εκλογές.

«Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε σήμερα σε ολόκληρη την ομάδα του ότι ακυρώνει την εκστρατεία του για την προεδρία», ανακοίνωσε η ομάδα της εκστρατείας του. Η εκστρατεία τελειώνει, ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε η ανακοίνωση της προεκλογικής ομάδας του γερουσιαστή.

Ο 78χρονος Σάντερς αναμένεται να παραχωρήσει σε λίγο ομιλία που θα μεταδοθεί στο διαδίκτυο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, είναι πλέον ο μόνος υποψήφιος των Δημοκρατικών για να τεθεί αντιμέτωπος με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια ισχυρή αναστροφή μετά τις καλές επιδόσεις που είχε ο Σάντερς στις τρεις πρώτες πολιτείες που ψήφισαν τον Φεβρουάριο.

Η υποψηφιότητά του έμοιαζε πολύ ισχυρή μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε ο Μπάιντεν πέτυχε μια σαρωτική νίκη στη Νότια Καρολίνα, που οδήγησε σε ενοποίηση των μετριοπαθών ψηφοφόρων γύρω από τον πρώην αντιπρόεδρο.

Η αναμέτρηση πλέον τελειώνει, καθώς η χώρα συνεχίζει να αγωνίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού, εξαιτίας της οποίας είχαν ανασταλεί οι εκστρατείες και των δύο υποψηφίων και οδήγησε πολλές πολιτείες να καθυστερήσουν τις πρώτες εκλογικές τους διαδικασίες.

Όπως επισημαίνει το CNNi, η αποχώρηση του Σάντερς από την κούρσα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τους προοδευτικούς, οι οποίοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια και μετά την εκστρατεία του 2016 και διηύθυναν τις συζητήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Τραμπ, σχετικά με θέματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η αλλαγή του κλίματος και οι επιπτώσεις της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας.

Αλλά παρότι οι πολιτικές του έγιναν πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, ο γερουσιαστής του Βερμόντ προσπάθησε να διευρύνει την υποστήριξή του και να γαλβανίσει έναν νικηφόρο συνασπισμό.

Τώρα, όπως έκανε και μετά την αποχώρησή του το 2016, ο Σάντερς θα επιδιώξει να επηρεάσει τον υποθετικό υποψήφιο με τα μέσα που ξέρει καλύτερα - έξω από την κούρσα.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη κάνει κρούσεις προς τη βάση ψηφοφόρων του Σάντερς, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια αποτέλεσε ένα κίνημα που θα μπορούσε να αναδειχθεί κρίσιμο για να νικήσει τον Τραμπ το φθινόπωρο.

Η εκστρατεία του Σάντερς πραγματοποίησε την τελευταία δημόσια εκδήλωσή της στις 9 Μαρτίου. Έκτοτε, μετέστρεψε την εκστρατεία του, από τις γεμάτες συσσωρευμένες συγκεντρώσεις σε μια εντελώς ψηφιακή επιχείρηση, κατά την οποία επικεντρώθηκε στην κρίση του κορωνοϊού - και πως η προοδευτική του ατζέντα, στην οποία κυριαρχούσε το «Medicare for All», θα μπορούσε να την εμποδίσει ή να βοηθήσει να μετριάσει το χτύπημα.

Το τελευταίο διάστημα ο Σάντερς πραγματοποιούσε την εκστρατεία του από το Βερμόντ, ενώ ο Μπάιντεν είχε στήσει τη βάση του στην πατρίδα του, το Ντελαγουερ. Όλα τα κεφάλαια που συνέλεξε ο Σάντερς από δωρεές τον τελευταίο μήνα -που συνιστά την πιο επιτυχημένη προσπάθεια δωρεών στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής- διατέθηκαν για την τροφοδότηση της Δημόσιας Υγείας.

Ο Σάντερς μπήκε στην κούρσα διεκδίκησης για το χρίσμα των Δημοκρατικών ως φαβορί τον Φεβρουάριο του 2019. Βρισκόταν στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, μέχρι να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Μπάιντεν, διεκδικώντας το προβάδισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ