ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Παράταση στους περιορισμούς ταξιδιών ζητά η Κομισιόν

Κορωνοϊός: Παράταση στους περιορισμούς ταξιδιών ζητά η Κομισιόν
AP Photo

Παράταση στους περιορισμούς για τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια προς την Ευρώπη έως και τις 15 Μαΐου ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η απαγόρευση αυτή είχε αποφασιστεί στις 17 Μαρτίου και είχε ισχύ ενός μήνα, με σκοπό να αναχαιτιστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Η εμπειρία των χωρών μελών και άλλων κρατών που έχουν εκτεθεί στην πανδημία δείχνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της διάδοσης του ιού απαιτούν περισσότερες από 30 ημέρες για να είναι αποτελεσματικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή ζητά επίσης συντονισμένη προσέγγιση στο μέτρο της παράτασης, καθώς «η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα αν εφαρμοστεί από όλα τα κράτη του Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ομοιόμορφο τρόπο».

Ο ταξιδιωτικός περιορισμός, καθώς και το αίτημα για επέκτασή του, εφαρμόζεται στα μέλη του Σένγκεν περιλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας καθώς και στα συνδεδεμένα μέλη – Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία.

«Όλα τα κράτη μέλη εφαρμόσαμε επιτυχώς τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης για να περιορίσουμε την επέκταση του ιού. Ο περιορισμός των μη σημαντικών ταξιδιών από τρίτες χώρες στην Ε.Ε. συμπληρώνει αυτά τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Τη στιγμή που βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η παράταση των περιορισμών αυτών είναι αναγκαία για να μειώσουμε τους κινδύνους επέκτασης της νόσου. Δεν πρέπει να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή ενώ ασφαλίζουμε το σπίτι μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, συμπλήρωσε ότι «ενώ μια συντονισμένη δράση είναι σημαντική στα εξωτερικά μας σύνορα, χρειαζόμαστε επίσης κοινή δράση στα εσωτερικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι η εσωτερική μας αγορά συνεχίζει να λειτουργεί σωστά και ότι τα ζωτικά αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα και προστατευτικό υλικό θα φτάνουν στον προορισμό τους χωρίς καθυστερήσεις».

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Brussels Airlines, η βελγική θυγατρική της Lufthansa, έχουν ήδη αποφασίσει να παρατείνουν το μέτρο, καθώς έχουν διακόψει τις πτήσεις τους μέχρι και τη 15η Μαΐου.

Η πρόταση της Κομισιόν είχε ως στόχο να μην κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ, όμως στην πράξη οι χώρες ακολουθούν τη δική τους κρίση στο θέμα αυτό. Ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα εσωτερικά σύνορα και παρατηρείται ένταση μεταξύ των πρωτευουσών – ένα από τα πολλά παραδείγματα του πώς η πανδημία δοκιμάζει την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ