ΚΟΣΜΟΣ

Πάσχα στο σπίτι για τους Βρετανούς: Εκτός Εντατικής, αλλά στο νοσοκομείο ο Μπόρις Τζόνσον

Πάσχα στο σπίτι για τους Βρετανούς: Εκτός Εντατικής, αλλά στο νοσοκομείο ο Μπόρις Τζόνσον
O εκτελών χρέη πρωθυπουργού προτρέπει τους Βρετανούς να μείνουν σπίτι τους κατά τις διακοπές του Πάσχα. AP Photo

Σε κανονικό δωμάτιο νοσηλείας θα περάσει, όπως όλα δείχνουν, το Πάσχα των Καθολικών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος την Παρασκευή βρήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά την επιδείνωση της υγείας τους λόγω κορωνοϊού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραμένει υπό στενή παρακολούθηση στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Μιλώντας στο BBC ο πατέρας του πρωθυπουργού, Στάνλεϊ Τζόνσον είπε: «Ο γιος μου έφαγε την σφαίρα για την ομάδα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα παίζει σωστά τώρα», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μια περίοδος προσαρμογής», πριν επιστρέψει στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. «Πρέπει να ξεκουραστεί», υπογράμμισε.

Ο 55χρονος Τζόνσον εισήχθη την Κυριακή το βράδυ στο νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου μετά από επίμονο πυρετό και βήχα και μεταφέρθηκε την Δευτέρα στην εντατική, όπου έμεινε για τρεις νύχτες.

«Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε απόψε από την εντατική πίσω στο δωμάτιο, όπου βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση κατά την πρώτη φάση ανάρρωσής του», τόνισε ο εκπρόσωπος με ανακοίνωσή του. «Είναι σε εξαιρετικά καλή διάθεση».

Ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που νοσηλεύεται έχοντας μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, κάτι που τον ανάγκασε να παραδώσει τα ηνία της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, καθώς η πανδημία στην Βρετανία φτάνει στην θανατηφόρα της κορύφωση.

«Σπουδαία νέα» ήταν η αντίδραση με tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η είδηση για το εξιτήριο του Τζόνσον από την εντατική, έφερε μια μικρή άνοδο της αξίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε ο Τζόνσον θα μπορεί να είναι σε θέση να αναλάβει εκ νέου τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα και ο Ράαμπ, σε δηλώσεις του πριν την τελευταία εξέλιξη της υγείας του Τζόνσον – υπογράμμιζε τη σημασία να επιτραπεί στον πρωθυπουργό να εστιάσει στην ανάρρωσή του.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για κενό εξουσίας με την απουσία του Συντηρητικού ηγέτη.

Η βελτίωση της υγείας του Τζόνσον ήταν ένα από τα λίγα θετικά νέα, καθώς η χώρα βυθίζεται στην κρίση του ιού, με τον καθημερινό απολογισμό θυμάτων να είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε επιπλέον 881 θανάτους ασθενών, ανεβάζοντας σε 7.978 το σύνολο των θανάτων που σημειώθηκαν σε νοσοκομεία.

Πάσχα στο σπίτι

Την ίδια ώρα η Βρετανία παροτρύνει τους πολίτες της να παραμείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα των Καθολικών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η επιθυμία για συναντήσεις μεταξύ οικογενειών, αλλά και συγγενικών προσώπων στη διάρκεια των διακοπών, θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

H χώρα εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα της εφαρμογής των πιο σκληρών περιορισμών στην ιστορία της, που εφαρμόζονται σε περίοδο ειρήνης, καθώς έχουν δοθεί εντολές για την παραμονή των Βρετανών στα σπίτια τους, ενώ έχουν ενισχυθεί οι εξουσίες της αστυνομίας για την επιβολή ποινών σε όσους παρανομούν και δεν τηρούν τους περιορισμούς.

«Όλοι έχουν έναν ρόλο σε αυτό και ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας είναι να μείνουμε μακριά τους, το Πάσχα» όπως είπε μία εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ