ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Περιορίζονται τα κρούσματα - Έκκληση για τήρηση των μέτρων

Κορωνοϊός - Ιταλία: Περιορίζονται τα κρούσματα - Έκκληση για τήρηση των μέτρων
AP Photo/Andrew Medichini

Το γεγονός ότι ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ιταλία περιορίζεται επιβεβαίωσαν σήμερα, Παρασκευή, οι ειδήμονες του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας, ζητώντας παράλληλα από όλους τους πολίτες να μην μειώσουν το επίπεδο επιφυλακής.

«Γιορτάζουμε το Καθολικό Πάσχα, αλλά δυστυχώς, φέτος δεν θα μπορέσουμε να συναντηθούμε, όλοι μαζί. Ας είμαστε κοντά με τα συναισθήματα, αλλά ας διατηρήσουμε τις επιβεβλημένες αποστάσεις», τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Σίλβιο Μπρουζαφέρο.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι και στις νότιες περιφέρειες της χώρας οι μεταδόσεις-έστω και αν κινούνταν πάντα σε πιο χαμηλό επίπεδο- έχουν περιοριστεί.

Σε ό,τι αφορά τη Λομβαρδία, τα κρούσματα πλέον μειώνονται και στην περιφέρεια αυτή, η οποία επλήγη τόσο δραματικά από τον ιό. Συγχρόνως, όμως, προκαλεί τεράστια ανησυχία ο θάνατος 1.822 ηλικιωμένων που έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό, σε οίκους ευγηρίας της περιφέρειας. Για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτου Υγείας, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που έχασαν την ζωή τους από τον ιό, ήταν 80 ετών και το 70% των θυμάτων ήταν άνδρες.

Ενισχυμένοι οι αστυνομικοί έλεγχοι ενόψει του καθολικού Πάσχα

Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα στην Ιταλία θα είναι ενισχυμένοι, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να εμποδισθούν οι Ιταλοί να μετακινηθούν άνευ λόγου έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε.

«Το Πάσχα επίσης πρέπει να μείνουμε στο σπίτι για το καλό το δικό μας και των οικείων μας και για να επιτρέψουμε στην Ιταλία να ξαναξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν», δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή της στην Corriere della Sera.

Για τον λόγο αυτόν οι αστυνομικοί έλεγχοι για τις μετακινήσεις θα ενισχυθούν, για να αποφύγουμε οι άνθρωποι να μετακινηθούν προς την δεύτερη κατοικία τους ή προς τους τουριστικούς προορισμούς. Οσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν την μετακίνησή τους, θα υποστούν κυρώσεις, λέει η υπουργός.

Οι ιταλικές αρχές φοβούνται ότι το τριήμερο του Πάσχα, σε συνδυασμό με τον ανοιξιάτικο καιρό, θα βγάλουν τους ανθρώπους στους δρόμους με κίνδυνο δημιουργίας νέων εστιών της επιδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ