ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Τουρκία: Επιταχύνεται η εξάπλωση του ιού - Ξεπερνούν τις 5.100 τα νέα κρούσματα

Κορωνοϊός - Τουρκία: Επιταχύνεται η εξάπλωση του ιού - Ξεπερνούν τις 5.100 τα νέα κρούσματα
AP Photo/Emrah Gurel

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία, με τις αρχές να ανακοινώνουν 5.138 νέα επιβεβαιωμενα κρούσματα του ιού μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ενώ άλλοι 95 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 1.101.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 52.167, ενώ τις τελευταίες ημέρες τα νέα περιστατικά είναι σταθερά περισσότερα από 4.000 ημερησίως.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού στο Twitter, μέχρι σήμερα έχουν ιαθεί 2.965 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 542 το τελευταίο 24ωρο, ενώ διενεργήθηκαν άλλα 33.170 διαγνωστικά τεστ.

Συνολικά 340.380 έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο.

H επιτάχυνση της επιδημίας που παρατηρείται στην Τουρκία οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αύξηση των μέτρων: τα σχολεία, τα καφενεία και οι πολιτιστικοί χώροι έκλεισαν, οι πτήσεις διακόπηκαν και επιβλήθηκε περιορισμός στις μετακινήσεις.

Ύστερα από προτροπή της Επιστημονικής Επιτροπής του τουρκικού υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε η αιφνίδια καθολική διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 πόλεις της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στα γραφεία των νομαρχών, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ από τις 00.01 π.μ. της 11ης Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23.59 της 12ης Απριλίου.

Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να προλάβουν τα τελευταία ψώνια πριν κλείσουν τα καταστήματα τροφίμων και τα αρτοποιεία. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη με κόσμο που ελάχιστα τηρούσε τις αποστάσεις προκειμένου να προλάβει το κλείσιμο πριν τα μεσάνυχτα. Πολλοί έσπευσαν με τα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο.

Η αρχική αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην επιδημία φάνηκε να έχει τη στήριξη του κοινού, καθώς δημοσκόπηση της Metropoll την Τετάρτη έδειξε άνοδο της δημοτικότητας του Ερντογάν, στο 55,8%, τον Μάρτιο, όταν προέκυψαν τα πρώτα κρούσματα στην Τουρκία.

Ωστόσο πάνω από 200 άτομα έχουν συλληφθεί για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την πανδημία και ο Ερντογάν, ο οποίος απέκτησε επιπλέον εξουσίες κατά τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα το 2018, έχει μπλοκάρει εκστρατείες για συγκέντρωση χρημάτων από την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει μόνο το κράτος.

Οι επικρίσεις πάνω στην αντίδραση της Άγκυρας στην πανδημία έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει διερευνήσει περίπου 4.000 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «προκλητικές» αναρτήσεις για τον κορωνοϊό, ταυτοποιώντας 616 υπόπτους και θέτοντας υπό κράτηση 229 εξ αυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ