ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Κίνα: Φόβοι για έξαρση ξενοφοβίας κατά Αφρικανών εν μέσω νέων κρουσμάτων

Κορωνοϊός - Κίνα: Φόβοι για έξαρση ξενοφοβίας κατά Αφρικανών εν μέσω νέων κρουσμάτων
AP Photo/Ng Han Guan

Η Αφρικανική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν «έντονη ανησυχία» για την τύχη των Αφρικανών που ζουν κυρίως στην Κουανγκτσόου (Καντόνα) της Κίνας και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πέφτουν θύματα διακρίσεων αφού εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού μεταξύ της κοινότητας των Νιγηριανών.

Πολλοί Αφρικανοί κάτοικοι της πόλης είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια όπου διέμεναν και τα ξενοδοχεία δεν τους δέχονται. Σε κάποιους απαγορεύτηκε η είσοδος σε καταστήματα.

«Αναγκάστηκα να κοιμηθώ κάτω από μια γέφυρα επί τέσσερις ημέρες, δεν είχα τίποτα να φάω. Δεν μπορώ ούτε να αγοράσω τρόφιμα γιατί κανένα κατάστημα ή εστιατόριο δεν με δέχεται», είπε ένας Ουγκαντέζος φοιτητής, ο Τόνι Ματίας.

«Είμαστε στους δρόμους, σαν ζητιάνοι», συνέχισε ο 24χρονος που υποστηρίζει ότι τον έδιωξαν δια της βίας από το διαμέρισμα όπου ζούσε την περασμένη Δευτέρα.

«Το γραφείο μου κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αφρικανική Ένωση, Λιου Γιουσί, για να του εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης των Αφρικανών στην Κουανγκτσόου», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι Μαχάματ, σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter. Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε από το Πεκίνο να ληφθούν άμεσα «επανορθωτικά μέτρα».

«Η κακομεταχείριση των Αφρικανών που ζουν και εργάζονται στην Κίνα είναι μια θλιβερή υπενθύμιση του πόσο κούφια είναι η συνεργασία μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Αφρικής», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Την ώρα που θα έπρεπε να στηρίζουμε οι μεν τους δε για να κατανικήσουμε την πανδημία που οι Κινέζοι αξιωματούχοι έκρυψαν, με ανεύθυνο τρόπο, από τον κόσμο, οι Κινέζοι υπεύθυνοι βγάζουν τους Αφρικανούς φοιτητές στον δρόμο, χωρίς τρόφιμα και στέγη. Είναι λυπηρό, όχι όμως και απροσδόκητο, να βλέπουμε αυτού του είδους την ξενοφοβία των κινεζικών αρχών απέναντι στους Αφρικανούς. Όλοι εκείνοι που παρακολουθούν τα κινεζικά έργα σε όλη την Αφρική γνωρίζουν αυτό το είδος της άδικης και χειριστικής συμπεριφοράς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό από την Κουανγκτσόου, την Πέμπτη, στην πόλη καταγράφηκαν 114 «εισαγόμενα» κρούσματα της ασθένειας Covid-19. Από αυτούς τους ασθενείς οι 16 ήταν Αφρικανοί και οι υπόλοιποι Κινέζοι. Η στατιστική ωστόσο δεν έσβησε τις υποψίες απέναντι στην αφρικανική κοινότητα της πόλης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν εδώ και εβδομάδες την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου στην αρχή της πανδημίας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2019 από την κινεζική πόλη Γουχάν. Θεωρούν ότι το γεγονός αυτό καθυστέρησε την αντίδραση του υπόλοιπου κόσμου και κατά συνέπεια στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει επιδείξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αφρικανική ήπειρο αφότου εκείνος ανέλαβε την προεδρία, το 2017. Όμως στην ετήσια έκθεσή της για την Αφρική, κάθε φορά προειδοποιεί για την ανάμιξη της Κίνας στην Αφρική, οι επενδύσεις και τα δάνεια της οποίας στις αφρικανικές χώρες υποκινούνται, κατά την Ουάσινγκτον, από όχι και τόσο φιλική υστεροβουλία.

«Οι υποσχέσεις στους Αφρικανούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εργάζονται και σπουδάζουν στην Κίνα, δεν τηρούνται ποτέ. Το να συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους, ιδίως τους φοιτητές, κατ’ αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας βλέπει τη λεγόμενη εταιρική σχέση της με την Αφρική», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ