ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Δακρυγόνα και συλλήψεις σε κηδεία γυναίκας γιατρού που πέθανε λόγω κορωνοϊού

Αίγυπτος: Δακρυγόνα και συλλήψεις σε κηδεία γυναίκας γιατρού που πέθανε λόγω κορωνοϊού
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Maya Alleruzzo

Επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν στη βορειοανατολική Αίγυπτο, όταν ομάδα κατοίκων επιχείρησε να εμποδίσει την ταφή μίας γυναίκας γιατρού που πέθανε από τον νέο κορωνοϊό, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 12 ατόμων.

Οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι φοβήθηκαν ότι θα μολυνθεί η περιοχή τους, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το θύμα, μια 65χρονη γιατρός, ενταφιάστηκε τελικά στον οικογενειακό τάφο της στο Σόμπρα αλ Μπάχου, ένα χωριό στο Δέλτα του Νείλου, μετά την παρέμβαση των αστυνομικών που διέλυσαν με δακρυγόνα το συγκεντρωμένο πλήθος.

Δεκάδες κάτοικοι, ανησυχώντας ότι θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό, διαμαρτύρονταν για την ταφή της γυναίκας στο χωριό από το οποίο καταγόταν. Λόγω αντιδράσεων, αρχικά η σορός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε ένα γειτονικό χωριό, το Μιτ αλ Άλαμ, οι κάτοικοι του οποίου όμως επίσης αρνήθηκαν να την δεχτούν.

Έτσι, επέστρεψε και πάλι στο Σόμπρα αλ Μπάχου. Εκεί, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων και συνέλαβαν 12 κατοίκους με την κατηγορία της «στάσης», ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ταφής.

Η Αίγυπτος είναι μια από τις χώρες της Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία της Covid-19: μετρά 1.794 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 135 θανάτους.

Η γιατρός προσβλήθηκε κατά την άσκηση του λειτουργήματός της. Σύμφωνα με μια σημερινή ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του νέου κορωνοϊού μετρά μέχρι τώρα 43 κρούσματα και τρεις νεκρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ