ΚΟΣΜΟΣ

Το Καθολικό Πάσχα ανά τον κόσμο, υπό τη σκιά του κορωνοϊού

Το Καθολικό Πάσχα ανά τον κόσμο, υπό τη σκιά του κορωνοϊού
AP Photo

Το φετινό Πάσχα γιορτάζεται... αλλόκοτα στις περισσότερες γωνιές της γης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω κορωνοϊού.

Διαφορετικό από κάθε προηγούμενο είναι το φετινό Πάσχα και για τους Γερμανούς, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των μετακινήσεων, σε συνδυασμό με τα κλειστά εστιατόρια και τους αποκλεισμένους δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς, συνθέτουν μια εικόνα ασυνήθιστη για την Γερμανία, όπως και για σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη.

Φέτος οι Γερμανοί θα πρέπει να γιορτάσουν το Πάσχα μόνο με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους ή με όποιον ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Οι εκκλησίες είναι κλειστές, οι παραδοσιακές υπαίθριες πασχαλινές αγορές δεν λειτούργησαν, ενώ πολλές λίμνες, πάρκα και παραθεριστικοί προορισμοί έχουν αποκλειστεί για το κοινό. Οι ιπποδρομίες της Κυριακής του Πάσχα, ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα στην ανατολική Γερμανία, με τους αναβάτες να γυρίζουν τα χωριά προκειμένου να αναγγείλουν την Ανάσταση του Κυρίου, φέτος έχουν ακυρωθεί. Το ίδιο ισχύει για τις υπαίθριες φωτιές στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, αλλά και για τα «ανθισμένα συντριβάνια» που έβρισκε κανείς τα προηγούμενα χρόνια στην Βάδη - Βυρτεμβέργη, με τεράστιες κατασκευές από χιλιάδες λουλούδια και χρωματιστά αυγά.

«Θύμα» των φετινών περιορισμών όμως θα είναι και το κυνήγι των πασχαλινών αυγών από τα παιδιά, μια από τις πιο δημοφιλείς γερμανικές παραδόσεις αυτής της περιόδου. Οι «μεγάλοι» κρύβουν τα αυγά σε διάφορα σημεία πάρκων και τα παιδιά τα αναζητούν και γεμίζουν μ' αυτά τα καλάθια τους, για να ανταμειφθούν μετά με λιχουδιές. Το έθιμο φέτος επιτρέπεται να ζωντανέψει μόνο σε ιδιωτικούς κήπους, στους οποίους θα πρέπει να περιοριστεί και το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. Εκτός σπιτιού επιτρέπεται μόνο ένας σύντομος περίπατος, είτε με τα μέλη της οικογένειας είτε με ένα επιπλέον άτομο.

Διεξόδους συμβατές με τους περιορισμούς ωστόσο αναζήτησε και βρήκε σε κάποιες περιπτώσεις η Εκκλησία, προκειμένου οι πιστοί να μην αισθανθούν εντελώς αποκομμένοι από τους ναούς αυτή την περίοδο. Εκτός από την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, στο Ντίσελντορφ, από την Μεγάλη Παρασκευή οι λειτουργίες γίνονται στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του εκθεσιακού κέντρου της πόλης, με τους πιστούς να συμμετέχουν από τα αυτοκίνητά τους. Επιπλέον, σε πολλά χωριά της Βαυαρίας, οι ιερείς θα στέκονται σήμερα έξω από τους ναούς, προκειμένου - όπως ορίζει η παράδοση - να ευλογήσουν τα πασχαλινά εδέσματα των πιστών, οι οποίοι θα περνούν από μπροστά τους με το αυτοκίνητο.

Οι γερμανικές Αρχές πάντως βρίσκονται αυτές τις μέρες σε εγρήγορση, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι εορταστικές ημέρες και η καλοκαιρία να ωθήσουν τους πολίτες να παραβιάσουν τα μέτρα περιορισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Βερολίνο περιπολούν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί, ενώ στην λίμνη Μπόντενζεε της νότιας Γερμανίας, η οποία αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, η επιτήρηση θα γίνεται και από αέρος, με αερόπλοια Ζέπελιν, τα οποία μάλιστα δημιουργήθηκαν στην ίδια περιοχή στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ιταλία: Ενισχυμένοι έλεγχοι της αστυνομίας

Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι ενισχυμένοι κατά την διάρκεια των γιορτών του Πάσχα στην Ιταλία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημίας Covid-19, ώστε να εμποδιστούν οι Ιταλοί να μετακινηθούν άνευ λόγου έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε.

«Το Πάσχα επίσης πρέπει να μείνουμε στο σπίτι για το καλό το δικό μας και των οικείων μας και για να επιτρέψουμε στην Ιταλία να ξαναξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή της στην Corriere della Sera.

Για τον λόγο αυτόν οι αστυνομικοί έλεγχοι για τις μετακινήσεις θα ενισχυθούν, για να αποφύγουμε οι άνθρωποι να μετακινηθούν προς την δεύτερη κατοικία τους ή προς τους τουριστικούς προορισμούς. Όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν την μετακίνησή τους, θα υποστούν κυρώσεις, σύμφωνα με την υπουργό.

Οι ιταλικές Αρχές φοβούνται ότι το τριήμερο του Πάσχα, σε συνδυασμό με τον ανοιξιάτικο καιρό, θα βγάλουν τους ανθρώπους στους δρόμους με κίνδυνο δημιουργίας νέων εστιών της επιδημίας.

«Κατανοώ ότι κλεισμένοι στο σπίτι και με την έλευση της ωραίας εποχής, οι Ιταλοί θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα...αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε τώρα την επιφυλακή με ανεύθυνες συμπεριφορές», προειδοποιεί η υπουργός Εσωτερικών.

Στην Ισπανία, οι αστυνομικές Αρχές έχουν στήσει εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος όλης της χώρας.

Στη Βρετανία, η αστυνομία παρακολουθεί στενά πάρκα και παραλία, καθώς αναμένεται η θερμότερη ημέρα του έτους.

Παράλληλα, η βασίλισσα Ελισάβετ διαμήνυσε το Σάββατο ότι ο νέος κορωνοϊός «δεν θα μας καταβάλλει», στο δεύτερο μήνυμά της προς το έθνος μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ