ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Άγνωστο το πότε θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ο Μπόρις Τζόνσον

Κορωνοϊός: Άγνωστο το πότε θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ο Μπόρις Τζόνσον
Pippa Fowles/10 Downing Street via AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ακολουθήσει τις συμβουλές των γιατρών για το πότε θα ξεκινήσει και πάλι να εργάζεται, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα, αρνούμενος να κάνει εικασίες για το πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί η πλήρης ανάρρωσή του από τον κορωνοϊό.

«Μόλις χθες βγήκε από το νοσοκομείο και όποιες αποφάσεις λάβει αναφορικά με το πότε θα επιστρέψει στο κυβερνητικό έργο θα είναι μετά από τη συμβουλή της ιατρικής του ομάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Όπως έγινε γνωστό, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αναρρώσει στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

«Μετά από τη συμβουλή της ιατρικής του ομάδας, ο πρωθυπουργός δεν θα επιστρέψει αμέσως στην εργασία του. Θέλει να ευχαριστήσει το προσωπικό στο St Thomas για την υπέροχη φροντίδα που δέχτηκε» τόνιζε η χθεσινή ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

H αρραβωνιαστικιά του πρωθυπουργού, Κάρι Σάιμοντς, η οποία είναι και έγκυος, έγραψε στο Twitter:

«Ευχαριστώ όλους όσους έστειλαν τόσο ευγενικά μηνύματα στήριξης. Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή. Υπήρχαν ορισμένες στιγμές την περασμένη εβδομάδα που ήταν πραγματικά μαύρες. Η καρδιά μου είναι με όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίστοιχες καταστάσεις, που ανησυχούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα» τόνισε επίσης η ίδια, ευχαριστώντας παράλληλα το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας αλλά και το προσωπικό στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν θα μπορέσω ποτέ να σας το ξεπληρώσω και δεν θα σταματήσω ποτέ να σας ευχαριστώ» τόνισε επίσης η ίδια.

Η Κάρι Σάιμοντς, που αναμένεται να γεννήσει σε δύο μήνες, βρίσκεται σε καραντίνα με συμπτώματα κορωνοϊού, ωστόσο δεν έχει υποβληθεί σε τεστ.

18.000 τεστ σε μία ημέρα

Συνολικά 18.000 τεστ έχουν διενεργηθεί σε 24 ώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και η χώρα σημειώνει καλή πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου της για 100.000 τεστ ημερησίως, δήλωσε εξάλλου σήμερα ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο αριθμός των 18.000 αφορά το 24ωρο έως τις 08.00 χθες το πρωί (11.00 ώρα Ελλάδας) και δεν περιλαμβάνει τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για τον χαμηλό αριθμό των τεστ που διενεργεί για τον νέο κορονοϊό συγκριτικά με συγκεκριμένες χώρες, ειδικά τη Γερμανία.

Φόβοι για συρρίκνωση της οικονομίας

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε εξάλλου σε συναδέλφους του ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά έως 30% αυτό το τρίμηνο λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, την ώρα που ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για άρση των περιορισμών σύντομα.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω της COVID-19 σε νοσοκομεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τους 10.000 και υψηλόβαθμος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης έχει πει ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει η χειρότερα πληγείσα στην Ευρώπη.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Times ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ συζήτησε με τους συναδέλφους του την πιθανότητα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να συρρικνωθεί κατά 25-30% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Χρησιμοποιώντας ως πηγές υπουργούς που δεν κατονομάζονται, η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Σουνάκ και άλλοι πιέζουν για χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για χάρη της οικονομίας, ενώ άλλοι αντιδρούν καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να επανεξεταστούν τα ισχύοντα μέτρα που επιβλήθηκαν στις 23 Μαρτίου, με πολλούς να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα τα παρατείνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ