ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Τέλος Απριλίου τα πρώτα τεστ εμβολίου

Κορωνοϊός - Ιταλία: Τέλος Απριλίου τα πρώτα τεστ εμβολίου
Alessandra Tarantino / AP Photos

Στο τέλος του Απριλίου θα ξεκινήσουν τα πρώτα τεστ εμβολίου για τον κορωνοϊό στον άνθρωπο και θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ιταλικής εταιρίας Advent –Irbm με το ινστιτούτο Jenner του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας, Πιέρο Ντι Λορέντσο.

Όπως τόνισε, ο στόχος είναι να μπορέσει να ξεκινήσει η χορήγηση του εμβολίου από τον Σεπτέμβριο σε νοσηλευτικό προσωπικό και δυνάμεις ασφαλείας, έστω και αν δεν θα έχει ακόμη ολοκληρωθεί όλη η πειραματική φάση, διότι οι πολίτες αυτοί ανήκουν σε κατηγορίες αυξημένου κινδύνου.

Το εμβόλιο θα αποσταλεί από την Πομέτσια, κοντά στη Ρώμη, στη Βρετανία, όπου θα ξεκινήσουν τεστ σε 550 υγιείς εθελοντές.

Ο Ντι Λορέντσο πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένη φάση η χρηματοδότηση από μέρους μεγάλων διεθνών επενδυτών και μιας σειράς κυβερνήσεων, για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και παραγωγή του εμβολίου. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρίας Advent- Irbm, έχει ήδη εξακριβωθεί με επαρκή στοιχεία η μη τοξικότητα του συγκριμένου εμβολίου και για τον λόγο αυτό αποφασίσθηκε να αρχίσει αμέσως η πειραματική φάση στον άνθρωπο.

Οι Ιταλοί δεν έφυγαν από τις πόλεις

Οι Ιταλοί συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες και τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να πάνε στην εξοχή και στα χωριά για να γιορτάσουν το Καθολικό Πάσχα.

Συγκεκριμένα το τελευταίο σαρανταοκτάωρο διενεργήθηκαν πάνω από 800.000 έλεγχοι από αστυνομικούς, καραμπινιέρους, τροχαία και την οικονομική αστυνομία. Τα πρόστιμα για παραβίαση των προβλεπόμενων περιορισμών ήταν 36.712, ενώ ασκήθηκαν και 84 ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτών που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό και εντοπίσθηκαν να κυκλοφορούν στο δρόμο.

Οι αρχές είναι ικανοποιημένες, διότι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση των προστίμων μόνον της τάξης του 10%.

Παράλληλα, αστυνομία και καραμπινιέροι έκαναν γνωστό ότι οι εικόνες και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με ορισμένες ουρές σε περιφερειακούς δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας οφείλονταν στα αυξημένα μπλόκα που είχαν στηθεί για να ελεγχθούν σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν από την Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών και πέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ