ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Περισσότερες μετεγκαταστάσεις προσφύγων με ανταλλάγματα στην Τουρκία

Μέρκελ: Περισσότερες μετεγκαταστάσεις προσφύγων με ανταλλάγματα στην Τουρκία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) και η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο (Beata Szydlo) στην τελετή υποδοχής με απόδοση στρατιωτικών τιμών έξω από την καγκελαρία στο Βερολίνο, στις 12 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Fabrizio Bensch

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) δήλωσε σήμερα ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να δεχτούν να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες απ' όσους προβλέπεται μέχρι σήμερα, σε αντάλλαγμα για τις εντονότερες προσπάθειες που θα καταβάλλει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, στις 18-19 Φεβρουαρίου. Η καγκελάριος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές.

«Υπάρχει μια ομάδα χωρών που θα μπορούσαν να δηλώσουν έτοιμες να δεχτούν σε εθελοντική βάση (και άλλους πρόσφυγες)», είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της, στο Βερολίνο, με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο (Beata Szydło).

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, οι Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει στη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Για να επιτευχθεί αυτό ωστόσο θα έπρεπε «σε αντάλλαγμα» η Τουρκία να φροντίσει «να περιορίσει ή κατά το δυνατόν να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση» των προσφύγων από το έδαφός της προς την Ευρώπη, συνέχισε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι χώρες αυτές μπορεί να βοηθήσουν οικονομικά την Τουρκία, πέραν του ποσού των 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Άγκυρα.

Τον Δεκέμβριο, στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, η Γερμανία είχε καλέσει, στην πρεσβεία της Αυστρίας στις Βρυξέλλες, εκπροσώπους πολλών χωρών που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη μελλοντική ομάδα. Σε εκείνη τη συνάντηση, εκτός από τη Γερμανία και την Αυστρία, συμμετείχαν επίσης το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολωνία δεν δείχνει διατεθειμένη να ενταχθεί σε αυτόν τον συνασπισμό. Μολονότι η Βαρσοβία «θέλει να μετάσχει ενεργά στην επίλυση του προβλήματος», όπως είπε σήμερα η Σίντλο, η κυβέρνησή της απορρίπτει τις καθορισμένες ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

«Πρότεινα να αναλάβουμε ένα κοινό ανθρωπιστικό πρόγραμμα και η καγκελάριος το δέχτηκε», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ