ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαεπτά χρόνια μετά η μητέρα ενός μακελάρη εξομολογείται

Δεκαεπτά χρόνια μετά η μητέρα ενός μακελάρη εξομολογείται
CNN

Ο γιός της και ο φίλος του σκότωσαν 12 μαθητές και 1 καθηγητή στο «Columbine High School» σχεδόν πριν 17 από χρόνια. Η Sue Klebold ζει με ενοχές για τις πράξεις του γιού της και δεν μπορεί να διανοηθεί πως μία στοργική μητέρα, όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό της ανέθρεψε ένα παιδί που τελικά έγινε δολοφόνος.

Η ίδια έχει μιλήσει ελάχιστες φορές στα μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση. Η πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη, έδωσε στην Diane Sawyer του ABC αναμένετω να προβληθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στις 10μ.μ. στιςΗΠΑ.

Σε αυτή μιλά για την ζωή της και πως αυτή έχει διαμορφωθεί από τις 20 Απριλίου του 1999, την ημέρα που ο γιός της Dylan Klebold και ο συμμαθητής του Eric Harris διέπραξαν την μαζικότερη δολοφονία στην ιστορία των ΗΠΑ που έγινε ποτέ σε σχολείο. Ντυμένοι με μαύρες καμπαρντίνες και κρατώντας τέσσερα όπλα, το δίδυμο προσπάθησε να φέρει εις πέρας την αποστολή του να σκοτώσει εκατοντάδες μαθητές αλλά τελικά απέτυχε. Οι εικόνες των μαθητών που έτρεχαν μέσα στο σχολείο με τα χέρια τους πάνω στο κεφάλι χαράχτηκαν βαθιά στις μνήμες των αμερικανών.

Τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν αντιλήφθηκε η μητέρα

Η Sue Klebold ποτέ δεν σκέφτηκε ότι ο γιός της θα έκανε κάτι τόσο φρικτό. «Είχα όλες εκείνες τις αυταπάτες ότι όλα ήταν εντάξει επειδή μεταξύ άλλων η αγάπη μου για τον γιό μου ήταν τόσο μεγάλη και αληθινή», λέει η ίδια στην συνέντευξη της, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Όταν η συζήτησή της με την Sawyer πήγε στο ότι άλλοι γονείς επιμένουν πως θα είχαν δει κάποια προειδοποιητικά σημάδια ώστε να αποτρέψουν την μαζική αυτή δολοφονία, τότε η μητέρα δήλωσε πως «πριν συμβεί η τραγωδία στοColumbine θα ήμουν μία και εγώ από αυτούς τους γονείς».

Σε μία έκθεση για το περιοδικό Ο το 2009, η Klebold έγραψε ότι ο γιός της είχε μια διασκεδαστική παιδική ηλικία, αλλά όταν έγινε έφηβος τα πράγματα άλλαξαν. Εκείνη όμως δεν μπόρεσε να σκεφτεί ότι τα πράγματα για τον γιό της θα έπαιρναν την χειρότερη τροπή. Έγραψε στο περιοδικό Ο ότι σκέφτηκε ότι το μητρικό της ένστικτο θα τον κρατούσε ασφαλή. Θα γνώριζε αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα.

Λέει στην Sawyer ότι ένα από τα πράγματα που την έχουν στοιχειώσει περισσότερο είναι οι σκέψεις που έχει σχεδόν κάθε μέρα για τα παιδιά και τον καθηγητή του σχολείου Columbine που πέθαναν άδικα.

«Θυμάμαι να κάθομαι και να διαβάζω για τα θύματα», λέει κρατώντας τα δάκρυά της, «Όλα αυτά τα παιδιά και ο καθηγητής τους.... Συνεχίζω να σκέφτομαι, πως θα ένιωθα αν τα πράγματα είχαν γίνει με τον άλλο τρόπο και αν ένα από τα παιδιά είχε πυροβολήσει το δικό μου παιδί. Θα αισθανόμουν ακριβώς όπως όλοι αυτοί οι γονείς. Το ξέρω ότι θα αισθανόμουν έτσι. Το ξέρω».

Στο παρελθόν είχε δηλώσει πως η ίδια και ο σύζυγός της δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί ο γιός τους πήρε μέρος σε αυτή τη σφαγή.

Μια προειδοποιητική ιστορία για γονείς

Η Klebold ελπίζει ότι η ιστορία της, η οποία και θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο την επόμενη εβδομάδα, θα βοηθήσει άλλους γονείς να εντοπίσουν πιθανά σημάδια προβληματικής συμπεριφοράς στα παιδιά τους.

Ο Dylan Klebold ήταν 17 ετών όταν μαζί με το Harris, 18 ετών, σχεδίασαν τη δολοφονία και επιτέθηκαν σε λύκειο που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο του Ντένβερ. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν, 24 άλλοι τραυματίστηκαν ενώ οι δολοφόνοι αυτοκτόνησαν. Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς αυτοσχέδιες βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε καφετέρια του σχολείου όπου βρίσκονταν εκατοντάδες μαθητές, αλλά τελικά απέτυχε η έκρηξη των μηχανισμών. Ούτε όμως και οι βόμβες που είχαν βάλει στα αυτοκίνητά τους εξεράγησαν.

«Μακάρι να ήξερα, αυτό που ξέρω τώρα: Ότι ήταν πιθανόν όλα να φαίνονται εντάξει με τον γιό μου και ότι η συμπεριφορά του που θεωρούσα φυσιολογική, την οποία απέδιδα σε ένα κυκλοθυμικό έφηβο ήταν σημάδια της ψυχολογικής του φθοράς», έγραψε η Sue στην ιστοσελίδα της για το βιβλίο.

«Καθώς μεγάλωνα τον Dylan, του δίδαξα πώς να προστατεύει τον εαυτό του από μερικούς κινδύνους όπως, τον κεραυνό, το δάγκωμα φιδιού, ένα τραύμα στο κεφάλι, τον καρκίνο του δέρματος, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα ναρκωτικά, την απερίσκεπτη οδήγηση, ακόμα και την δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Ποτέ δεν θα φανταζόμουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα διέτρεχε το παιδί μου θα προκαλούνταν από εκείνον. Οι περισσότεροι από εμάς δεν υπολογίζουμε όσο θα έπρεπε τις τάσεις αυτοκτονίας και ότι αυτές μπορούν να απειλήσουν τη ζωή μας. Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε αυτές τις τάσεις στους άλλους, να τους προσφέρουμε την κατάλληλη βοήθεια ή να καταπολεμήσουμε τα συναισθήματα αυτά αν χτυπήσουν την δική μας πόρτα», είπε χαρακτηριστικά.

Η Klebold θα δωρίσει τα κέρδη του βιβλίου της σε φιλανθρωπίες για ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, δήλωσε ο εκδότης της.

Mother of Columbine killer Dylan Klebold gives first TV interview

By Steve Almasy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ