ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πιέσεις Τραμπ για επανεκκίνηση της οικονομίας

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πιέσεις Τραμπ για επανεκκίνηση της οικονομίας
AP Photo/Alex Brandon

Στη συγκρότηση διαφόρων επιτροπών προκειμένου να συλλέξει τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων προχωρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο ίδιος πιέζει για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μία ημέρα πριν ο ίδιος –όπως υποσχέθηκε- προχωρήσει στην ανακοίνωση της ομάδας δράσης που θα έχει ως στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Λευκός Οίκος δίνει μάχη για να ενισχύσει τις συμμετοχές σ' αυτή, να προσδιορίσει τα καθήκοντα ηγεσίας που θα έχει, αλλά και να καθορίσει τον ακριβή στόχο της δράσης της, σχολιάζει το POLITICO.

Ο πρόεδρος Τραμπ προωθεί το «Συμβούλιο για το Άνοιγμα της Χώρας μας» ως μία ομάδα δράσης που θα συνεδριάζει μέσω τηλεδιασκέψεων με τη συμμετοχή «σπουδαίων επιχειρηματικών ηγετών», αλλά και «σπουδαίων γιατρών» που θα παρέχουν συμβουλές για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Μέχρι χθες το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) ο Λευκός Οίκος δεν είχε αποφασίσει ποιος εντός της αμερικανικής κυβέρνησης θα τεθεί επικεφαλής του αναφερόμενου συμβουλίου και πώς αυτό θα διαφέρει από τα όργανα που ήδη υπάρχουν, όπως το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, το οποίο συντονίζει ζητήματα οικονομικής πολιτικής για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως η κυβέρνησή του βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της κατάρτισης του σχεδίου για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος Τραμπ επισήμανε ότι ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες «κοινωνικού περιορισμού» ήταν επιτυχείς.

Σχέδιο χαλάρωσης από την πολιτεία της Καλιφόρνιας

Η Καλιφόρνια καταρτίζει ένα σχέδιο για τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, καθώς τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των περιστατικών που εισάγονται στα νοσοκομεία με COVID-19 φέρονται να σταθεροποιούνται στη μεγαλύτερη αμερικανική πολιτεία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ.

Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και θα εξελιχθεί «αναλόγως των εξελίξεων». Κάθε κίνηση για τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικού περιορισμού δε θα ενεργοποιηθεί πριν από την ουσιαστική μείωση του αριθμού των περιστατικών.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν ως το βράδυ χθες Δευτέρα 1.509 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες, αριθμός σχεδόν ίσιος με εκείνον που καταγραφόταν την προηγουμένη, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο νεότερος ημερήσιος απολογισμός αυξάνει σε 23.529 το σύνολο των νεκρών αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19.

Στη χώρα επιβεβαιώνεται εξάλλου ότι πάνω από 550.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Χθες Δευτέρα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ξεπεράστηκε το συμβολικό όριο των 10.000 νεκρών εξαιτίας της πανδημίας. Ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο εκτίμησε πάντως ότι «το χειρότερο» στάδιο της κρίσης έχει «ξεπεραστεί», καθώς ο καθαρός αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία (η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που εισήχθησαν και αυτών που έλαβαν εξιτήριο) βρίσκεται σε πτώση.

Ενώ, σύμφωνα με τον διευθυντή των CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, οι ΗΠΑ «πλησιάζουν στην κορύφωση» της πανδημίας.

Ακριβώς την ίδια διαβεβαίωση, ότι η επιδημιολογική καμπύλη έχει φθάσει στην κορύφωσή της και σταδιακά θα αρχίσει η μείωση θανάτων και κρουσμάτων, έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που σύστησε για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Τραμπ σημείωσε εξάλλου με ικανοποίηση ότι οι ΗΠΑ έχουν διενεργήσει σχεδόν τρία εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ. «Τρία εκατομμύρια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα», επέμεινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ