ΚΟΣΜΟΣ

Λεμέρ: Μορατόριουμ για το χρέος των φτωχότερων χωρών

Λεμέρ: Μορατόριουμ για το χρέος των φτωχότερων χωρών
Ian Langsdon, Pool via AP

Σε μορατόριουμ για το χρέος των φτωχότερων χωρών συμφώνησαν οι μεγάλοι διεθνείς πιστωτές, ως απάντηση στην κρίση του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Εβδομήντα έξι χώρες, από τις οποίες οι σαράντα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, μπορούν να ευνοηθούν από την αναστολή πληρωμών χρέους που συνδυαστικά ανέρχονται στα 20 δισεκ. δολάρια, από τα 32 δισεκ. δολάρια που οι χώρες επρόκειτο να δαπανήσουν φέτος για την εξυπηρέτηση του χρέους τους.

«Εξασφαλίσαμε μορατόριουμ χρέους σε επίπεδο διμερών πιστωτών και ιδιωτών πιστωτών για συνολικό ποσό 20 δισεκ. ευρώ», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους.

Οι κυβερνήσεις πιστωτές, που περιλαμβάνουν όχι μόνο τη Λέσχη του Παρισιού αλλά και την Κίνα, αναμένεται να αναστείλουν πληρωμές 12 δισεκ. δολαρίων βάσει της συμφωνίας, η οποία θα οριστικοποιηθεί αύριο, Τετάρτη.

Οι ιδιώτες πιστωτές συμφώνησαν σε εθελοντική βάση να μετακυλήσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν 8 δισεκ. δολάρια χρέους, δήλωσε πηγή από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Από τα συνολικά 32 δισεκ. δολάρια που πρέπει να καταβληθούν φέτος, τα υπόλοιπα 12 δισεκ. οφείλονται σε πολυμερείς δανειστές, κυρίως την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Λεμέρ κάλεσε και αυτούς τους δανειστές να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ