ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα στηρίζει τον Μπάιντεν για την προεδρία

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα στηρίζει τον Μπάιντεν για την προεδρία
AP Photo/Susan Walsh

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στην προεκλογική εκστρατεία που διεξάγει ο αντιπρόεδρός του, ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος συμμετέχει στη προσπάθεια ενοποίησης του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ανέφεραν δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Τρία χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ παραμένουν δύο από τις πιο αγαπητές προσωπικότητες εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος είχε παραμείνει ουδέτερος όσο οι υποψήφιοι για το χρίσμα έδιναν τη δική τους μάχη επί σχεδόν έναν χρόνο για το ποιος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Νοεμβρίου.

Η στήριξη του Ομπάμα «θα είναι κάτι που θα αλλάξει τα πάντα για τον αντιπρόεδρο», είπε ο Άντζουαν Σιράιτ, υπεύθυνος για τη χάραξη της στρατηγικής του κόμματος. «Είναι ένας ενοποιητικός παράγοντας που θα βοηθήσει να γεφυρωθεί το κόμμα μετά την έντονη εκστρατεία των προκριματικών και θα δείξει το δρόμο προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Στήριξη και από Σάντερς

Ο Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε χτες την επίσημη στήριξή του στον μέχρι πρόσφατα αντίπαλό του στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για να νικήσει «τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο στην σύγχρονη ιστορία αυτής της χώρας».

«Σήμερα ζητώ από όλους τους Αμερικανούς, όλους τους Δημοκρατικούς, ανεξάρτητους και πολλούς Ρεπουμπλικάνους – να συνενωθούν με αυτή την εκστρατεία και να υπερασπίσουν την υποψηφιότητά σας, την οποία στηρίζω», δήλωσε ο γερουσιαστής από το Βερμόντ στον Μπάιντεν σε μια ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση.

Την προηγούμενη Τετάρτη ο 78χρονος Σάντερς τερμάτισε την εκστρατεία του για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και σήμερα επικαλέστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού ως έναν λόγο για να συνασπιστεί το κόμμα.

Όπως είπε, στηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην αντιπροέδρου «για να είναι σίγουρος ότι (ο Μπάιντεν) θα νικήσει κάποιον που πιστεύω - και μιλώ μόνο για τον εαυτό μου - είναι ο πιο επικίνδυνος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία αυτής της χώρας», αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ