ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Θλιβερός o απολογισμός της πανδημίας στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Θλιβερός o απολογισμός της πανδημίας στις ΗΠΑ
AP Photo/John Minchillo

Τις 25.000 αγγίζει ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ, με τον απολογισμό να διπλασιάζεται σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι ΗΠΑ, η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από την πανδημία από οποιαδήποτε χώρα.

Επιπλέον, μετρά σχεδόν 597.000 κρούσματα, τα τριπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με σχεδόν 2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.

Τη Μ. Δευτέρα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν περίπου 1.500 νέους θανάτους, ένας αριθμός πολύ μικρότερος του απολογισμού της περασμένης εβδομάδας με τουλάχιστον 2.000 θανάτους κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το Reuters.

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 24.400 σήμερα, καταγράφοντας περίπου 1.500 νέους θανάτους κι ενώ απομένουν πολλές Πολιτείες που δεν έχουν ανακοινώσει τους νεκρούς τους.

Μέχρι στιγμής, αυτήν την εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών καταγράφει κατά μέσο όρο αύξηση 7% σε ημερήσια βάση έναντι 14% την περασμένη εβδομάδα και 30% πολλές ημέρες του Μαρτίου, βάσει της καταμέτρησης του Reuters.

Τα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 5% σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με 7,8% την περασμένη εβδομάδα και 30% σε ημερήσια βάση τον Μάρτιο.

Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε και πάλι, όμως ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο υποστηρίζει ότι η επιβράδυνση της πανδημίας είναι γεγονός.

Ο κυβερνήτης είπε ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν και πάλι.

Ο Κουόμο, μαζί με τους ομολόγους του άλλων πέντε Πολιτειών των βορειοανατολικών ΗΠΑ, έχει συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας ώστε να επεξεργαστούν ένα κοινό σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται ότι εξόργισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε σήμερα ότι είναι ο μοναδικός που έχει την εξουσία να αποφασίσει το πότε θα επανεκκινήσει η οικονομία. Κατηγόρησε μάλιστα τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ότι του είπε «ψέματα» για να εξασφαλίσει τη στήριξη του και ότι τώρα θέλει την «ανεξαρτησία» του.

«Ο πρόεδρος φαίνεται ότι επιζητά καυγά», παρατήρησε ο Κουόμο, δηλώνοντας ότι ο ίδιος «δεν ενδιαφέρεται». «Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπουν σε πολιτικά παιχνίδια. Το θέμα είναι να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις και να συνεργαζόμαστε», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τραμπ και τις εξουσίες που δηλώνει ότι έχει, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης είπε ότι η στάση του Ρεπουμπλικανού προέδρου είναι αντίθετη με το Σύνταγμα. «Παρουσιάζεται σαν βασιλιάς. Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση (…) Οι εξουσίες του δεν είναι απεριόριστες», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ